IT

Srpski premijer posetio Comtrade tehnološki centar u Sarajevu

Tokom zvanične posete Sarajevu, predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić odvojio je vreme da poseti Comtrade tehnološki centar u Sarajevu.

Premijer Vučić bio je u pratnji ministra finansija u Vladi Srbije Lazara Krstića, kao i delegacije zvaničnika, dok je goste dočekao predsednik grupacije Comtrade, gospodin Veselin Jevrosimović, sa menadžmentom. Za ugledne zvanice organizovan je obilazak tehnološkog centra, a predstavljena su im odabrana IT rešenja Comtradeovih softverskih inženjera.

Aleksandar Vucic  I Veselin Jevrosimovic

Kompanija Comtrade kao najveća softverska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, zapošljava oko 2000 softverskih inženjera. U Bosni i Hercegovini posluje od 1999. godine, i danas na dve lokacije u Sarajevu i Banja Luci zapošljava više od 400 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija specijalizovanih za softversko programiranje koji najvećim delom izvoze znanje na internacionalno tržište.

Kompanija Comtrade kao najveća softverska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, zapošljava skoro 2000 softverskih inženjera. U Bosni i Hercegovini posluje od 1999. godine, i danas na dve lokacije u Sarajevu i Banja Luci zapošljava više od 400 stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija specijalizovanih za softversko programiranje koji najvećim delom izvoze znanje na internacionalno tržište. Kompanija razvija i implementira napredna softverska rešenja za tržišta Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije i pokriva različite industrije kao što su finansijske institucije, javni sektor, telekomunkacije, sistemi za zdravstvo i mnoge druge, a za potrebe velikih svetskih kompanija kao što su HP, EMC, Bally, Citrix, Skrill i mnoge druge.

Premijer Vučić imao je samo reči hvale za poslovne poduhvate Comtrade-a, kao i za Comtrade-ov proizvod tablet Tesla, koji je urađen u kooperaciji sa kompanijom Intel. “Svi centri Comtrade-a izgledaju unisono i jedinstveno. Takav je i ovaj. Drago mi je što vidim mlade obrazovane ljude koji znaju svoj posao o kojem ja ne znam ništa – našalio se premijer dodajući da se nada da će Comtrade proširiti svoje delovanje i zaposliti još ljudi. ”Lepo je kada vidim da vaša mladost i znanje pobeđuju balkansku džangrizavost i stalno vraćanje u prošlost – poručio je Vučić mladim Comtrade stručnjacima.

Veselin Jevrosimović, predsednik ComTrade grupacije izjavio je ovom prilikom: “Danas ekonomija ni jedne zemlje ne može da se zamisli bez informatike. Već poodavno živimo u eri informacione ekonomije, što znači da su ekonomija i informatika leva i desna ruka svake privrede. Iz tog razloga informatika je infrastrukturna grana bez koje nema napretka modernog društva. Smatramo da informatička budućnost cele regije pre svega leži u međusobnom povezivanju, kako bi što lakše i što kvalitetnije odgovorili potrebama globalnog svetskog tržišta. Država je putem zakona, propisa i uredbi najveći zamajac svakog informatičkog tržišta. Ovom prilikom apelujem na sve nadležne institucije iz cele regije, da daju što veću prednosti domaćem sofveru, domaćim rešenjima, kao i domaćem znanju i obrazovanju, jer samo tako možemo da stvorimo jak izvozni proizvod i da obezbedimo konkurentnost i ekonomsku stabinost celog regiona”, zaključio je Jevrosimović.

 

S obzirom na obim posla i na zahteve od inostranih partnera kompanija namerava da dodatno poveća obim izvoza softvera iz Regiona i obezbedi da znanje postane osnova dugoročnog održivog razvoja lokalne privrede. Takodje jedan od prioriteta je ulaganje u mlade IT stručnjake i njihovo osposobljavanje za rad na najzahtevnijim inostranim tržištima.

izvor: Comtrade

Leave a Reply