cambridge
IT

Srpski studenti na Kembridžu energični u inicijativama za priznavanje diploma

Na drugoj godišnjoj Britansko-srpskoj večeri na Univerzitetu Kembridž najavljene su pozitivne promene u priznavanju diploma za studente koji se vraćaju u Srbiju, kao i nove mogućnosti za njihove karijere. Na večeri su se obratili studentima Ser Pol Džadž, predsednik Britansko-srpske privredne komore; Mihail Petreski, osnivač i predsednik PEXIM fondacije koja obezbeđuje stipendije našim studentima za Kembridž; Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta; kao i Njegova Ekselencija Majkl Davenport, Ambasador Velike Britanije u Srbiji.

 cambridge

Nenad Borovčanin je izrazio ličnu spremnost i spremnost Ministarstva omladine i sporta da pomognu našim studentima na svetskim univerzitetima sa priznavanjem diploma i primenom njihovih znanja u Srbiji nakon višegodišnjih izazova sa kojima su se sretali prilikom nostrifikovanja diploma i integracije po povratku u inostranstvo.

 

Ser Pol Džadž je izrazio zadovoljstvo što saradnja između Kembridža i PEXIM Fondacije jača i što se povećao broj učesnika u odnosu na večeru prošlog maja.  Mihail Petreski je pozvao predstavnike kompanija da nastave da podržavaju PEXIM fondaciju i da možda u budućnosti stvore zajednički program stipendiranja za naše studente.  Majkl Davenport, Ambasador Velike Britanije u Srbiji, naglasio je veze između Srbije i Velike Britanije u savremenom i istorijskom kontekstu, nakon što je bio prijatno iznenađen poklonom studenata, romanom ,,Naš Brat’’ britanske književnice Luiz Miler o životu Flore Sends, vojnika i bolničarke u srpskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata.

 

Ključni cilj ovog događaja je da se poveća vidljivost Srbije na ovom prestižnom Univerzitetu, inicira umrežavanje naših vrhunskih studenata i da se oni približe kompanijama i investitorima koji posluju u Srbiji i sa Srbijom. Takođe, Britansko-srpska privredna komora je podržala događaj sa PEXIM alumnistima-volonterima da bi se prisutnim studentima dao impuls da su njihova znanja neophodna i da mogu da računaju na podršku Komore ukoliko imaju ideje vezane za poslovanje, preduzetništvo, brendiranje ili Britansko-srpske odnose uopšteno.

 

Ove godine događaju su takođe prisustvovali predstavnici kompanija: Nordeus, Microsoft, PricewaterhouseCoopers, MK Group pošto su zainteresovani da pospeše povratak naših studenata u Srbiju poslovnim mogućnostima. Predstavnici Nordeusa koji su bili generalni sponzor događaja bili su posebno zainteresovani da angažuju talentovane Srbe sa Kembridža u oblastima informacionih tehnologija, inženjerstva i razvoja poslovanja. Samu kompaniju Nordeus su osnovali eksperti koji su se vratili u Srbiju na vrhuncu uspešne međunarodne karijere, a svojim primerom predstavljaju uzor za sve ambiciozne mlade u Srbiji koji žele da poboljšaju svoje okruženje.

 

Posebno je interesantna činjenica da je prvi put za 700 godina tradicije Triniti koledža služeno srpsko vino u bašti i Staroj kuhinji koledža zahvaljujući poznatim srpskim vinarijama Mačkov podrum i Bačina Dolina, koje su sa zadovoljstvom donirale svoja najbolja vina i time uveličale događaj.

Leave a Reply