AmChAm-logo-Vertikal
IT

Srpsko-američka ICT misija u poseti SAD predstavlja investicione potencijale Srbije

U organizaciji Američke ambasade i Vlade Srbije i uz podršku Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), visoka srpsko-američka privredna delegacija, predvođena Ivicom Dačićem, predsednikom Vlade Republike Srbije i Majklom D. Kirbijem, ambasadorom SAD u Srbiji nalazi se od 9. do 16. maja u poseti Sjedinjenim Američkim Državama. Delegacija će realizovati niz susreta sa visokim predstavnicima najvećih američkih kompanija u oblasti informacionih tehnologija i predstaviti potencijale naše zemlje kao atraktivne IT investicione destinacije.

AmChAm-logo-Vertikal

Američka privredna komora u Srbiji će 13. maja u San Francisku organizovati IT investicionu konferenciju za kompanije koje posluju u Silicijumskoj dolini, srcu svetske IT industrije, kao i predstavnike medija na kojoj će premijer Srbije, gospodin Dačić, ambasador SAD, gospodin Kirbi, predsednik AmCham-a, gospodin Miloš Đurković, i predstavnici američkih kompanija koje su investirale na srpskom tržištu NCR i Telesign, kao i srpska kompanija Nordeus, predstaviti potencijale i svoja iskustva u poslovanju u Srbiji.

U toku misije, Srbija će biti promovisana kao privlačna destinacija za ulaganje, koja se ubrzano profiliše kao centar za razvoj softvera i usluga. Tome u prilog govori činjenica da su američke firme, Microsoft, Intel, Sitel, Telesign i NCR u poslednjih nekoliko godina, ili otvorile ili proširile svoje poslovanje u našoj zemlji. Pored toga, članovi delegacije će ukazati na mogućnost rasta izvoza u ovoj oblasti narednih godina, kao i na dobar geografski položaj naše zemlje i visokoobrazovane i talentovane mlade ljude sa izuzetnim znanjem engleskog jezika, koji su naša najveća vrednost.

Članovi delegacije će tokom višednevnog boravka u SAD, osim sastanaka sa rukovodećim ljudima IT giganata među kojima su Microsoft, HP, Intel, Cisco, Oracle, Apple, Google Enterprise prisustvovati i nizu organizovanih prezentacija o modalitetima pomoći Srbiji da bude efikasnija, optimalnija i da ima održiv rast.

-Strane investicije su kiseonik za srpsku privredu. Mislim da je jako važno imati na umu još jednu, za mene ključnu stvar. Mi moramo kako znamo i umemo zaustaviti odlazak naših mladih visokoobrazovanih stručnjaka u svet i takođe moramo istrajno nastojati da vratimo one koji su već otišli. Jedini način da u tome budemo uspešni je tako što ćemo im pružiti izazove za kojima oni tragaju, ovde u Srbiji, a za to su nam potrebne kompanije koje će nam zadržati našu najbolju mladost u Srbiji, izjavila je direktorka Američke privredne komore u Srbiji Maja Piščević.

Srpsko-američku ICT misiju, pored premijera Srbije i ambasadora SAD-a činiće rukovodstvo Američke privredne komore u Srbiji, predstavnici resornih ministarstava, predstavnici američkih IT kompanija kao što su Microsoft, Intel, Hewlett Packard, Oracle, Cisco, IBM, EMC2, NCR, Telesign, koje su investirale ili imaju predstavništvo u Srbiji, kao i predstavnici domaćih partnerskih kompanija Saga, Asseco SEE i Comtrade.

Leave a Reply