IT

S&T Serbia nastavlja sa profitabilnim poslovanjem

Uprkos teškoćama i evidentnom padu prometa na srpskom tržištu, S&T u Srbiji nastavlja sa odličnim poslovanjem ostvarujući i prihode i profit blizu planiranih a nešto ispod ostvarenih rezultata u istom periodu prethodne godine.

Ukupan ostvareni prihod S&T-a u Srbiji u prvoj polovini ove godine bio je oko 15% manji nego lane, dok je profit pokazao pad za oko 20% u odnosu na prošlogodišnji. Ipak, ono što nedvosmisleno ukazuje na uspeh S&T-a je činjenica da je Gartner, u svom najnovijem istraživanju, ocenio S&T kao najbolju konsultantsku kompaniju u istočnoj Evropi, ostavljajući iza sebe imena kao što su Accenture, IBM, SAP, Oracle i druge.

U strukturi prihoda koje S&T Serbia ostvaruje, značajno učešće, više od 60%, uzimaju implementacija rešenja i usluge, i to već unazad nekoliko godina. U oblasti poslovnih rešenja (koja obično podrazumevaju dugoročne ugovore) S&T je u Srbiji uspeo da ostvari mali rast u prihodu, a posebno u profitu, dok je u prodaji računarske infrastrukture (hardvera) registrovan očigledan pad. Ovo odražava opšti trend na IT tržištu za ovaj segment poslovanja, budući da je investicije u računarsku opremu najlakše obustaviti
Aktuelna kriza se, naravno, odražava i na naše poslovanje, što se oseća po smanjenoj tržišnoj tražnji a i po neumoljivim finansijskim pokazateljima. S obzirom da je pad IT tržišta u prva četiri meseca procenjen na preko 20%, pad prihoda u ovim granicama se donekle mogao očekivati. Ipak, bez obzira na nešto manji obim poslovanja, trudili smo se da održimo broj zaposlenih, a išlo se na racionalizaciju operativnih troškova uvođenjem posebnih mera štednje. Prethodne godine ostvarili smo prihod od oko 10 miliona evra, i mislim da možemo biti zadovoljni ako ovogodišnji ostane bar približno na ovom nivou.“, izjavio je Predrag Vraneš, Direktor S&T Serbia.

Pozitivni trendovi i veliki ugovori

Kao međunarodna korporacija, S&T postoji u 21 zemlji, uglavnom centralne i istočne Evrope sa jakim prisustvom u regionu, ali i zemljama nemačkog govornog područja kao i Kini i Japanu. Po dobrim rezultatima u 2. tromesečju ove godine posebno su se istakle Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Srbija, Republika Češka i Rumunija. Na žalost, Japan, Kina, Mađarska i Ukrajina nisu uspele da izbegnu efekte krize, i brojni projekti su otkazani ili odloženi.

Što se tiče S&T-a u Srbiji, neki značajni projekti su upravo završeni, kao što je na primer softverska podrška pri logističkim uslugama za skladištenja robe za potrebe Univerzijade 2009 u saradnji sa kompanijom Milšped a u toku je i dalje unapređenje SAP sistema u SBB -u, Pošti i Direktnoj Trgovini. U iščekivanju je i konačna odluka o dobijanju posla konsolidacije SAP -a u Telekomu Crne Gore – Dojče Telekom.

Uprkos teškoj situaciji, iz Ukrajine su izvestili o 2 velika projekta: sa telekomunikacionom operterom Kievstar i Raiffeisen Bankom. Od ostalih poslovnih poduhvata mogu se istaći potpisani ugovori sa EVN-om za opsežne projekte u Bugarskoj i Makedoniji; Orange-om u Moldaviji, Ministarstvom poljoprivrede u Rumuniji i Rumunskom bankom za razvoj (podružnicom Société Générale Grupe). Austrijski klijenti AMAG i Styria Publishing su takođe poverili S&T-u nove projekte u ovom kvartalu.

Akvizicije i perspektive

Generalni direktor S&T-a, Christian Rosner, povodom budućih preuzimanja je izjavio: „Trenutno ispitujemo interesantne kandidate za akvizicije, u zemljama gde smo već prisutni, koje bi mogle da pomognu u značajnijem povećanju tržišnog udela i potrebnoj ekspertizi.“

Kad je reč o budućem razvoju u 2009., glavni izvršni Direktor S&T-a odgovara: „U poređenju sa teškom situacijom tokom 1. kvartala, naše poslovanje se stabilizovalo u narednom. Blago poboljšanje se očekuje u trećem tromesečju, a pozitivan trend bi tebalo da bude još očigledniji u tradicionalno uspešnom poslednjem kvartalu, ako trenutni plan investiranja naših klijenata ostane nepromenjen. Procenu naših rezultata za celu 2009. godinu daćemo u septembru”.

Osnovne informacije o S&T Serbia

S&T Serbia je prva domaća IT kompanija osnovana u potpunosti stranim kapitalom nakon uvođenja otvorene tržišne privrede u našoj zemlji. Osnovana je 1996. godine (pod nazivom S&T Yugoslavia) kao deo korporacije S&T AG sa sedištem u Beču. S&T trenutno posluje u zemljama centralne i istočne Evrope, Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Kini i Japanu – 21 zemlji ukupno, i zapošljava oko 3000 stručnjaka. S&T je listiran na bečkoj berzi od 2003. godine. S&T realizuje u praksi proverena i na svetskim standardima zasnovana IT rešenja za preduzeća u oblastima telekomunikacija, finansija, energetike, industrije i javnih i državnih institucija.

U našoj zemlji, S&T Serbia ima blizu 100 zaposlenih, sa kancelarijama u Beogradu i Novom Sadu. Ono što izdvaja S&T od sličnih kompanija na tržištu je, pored jakog lokalnog prisustva, dugogodišnje internacionalno iskustvo stečeno kroz brojne uspešno realizovane projekte u regionu i Srbiji, kao i dokazana lokalna ekspertiza u svim fazama životnog ciklusa IT projekta – od konsaltinga, dizajna, implementacije i integracije do održavanja i permanantne podrške

Leave a Reply