IT

S&T Serbia osvojila evropsku nagradu za izuzetna IT dostignuća

IT Europa, vodeća evropska organizacija koja se bavi IT izdavaštvom i analizom tržišta je u petak 11. februara u Londonu proglasila pobednike evropske nagrade za izuzetna IT dostignuća – The European IT Excellence Awards 2011. Nekoliko stotina prijava za ovu prestižnu nagradu su stigle iz čak 32 evropske zemlje, a u finalu su se našle 62 kompanije iz 23 države. Među finalistima su se našli, Dell, Oracle, CA Technologies i drugi, a S&T Serbia je i ove godine bila jedini finalista iz naše zemlje i to u kategoriji kompanija koje se bave realizacijom kompletnih rešenja u pojedinim tržišnim vertikalama; Solution Provider – Vertical Market.

Sama činjenica da smo se već drugu godinu za redom našli među finalistima bila je za nas veliki uspeh a istovremeno i priznanje za našu zemlju i sve nas koji se ovde bavimo informacionim tehnologijama.

Bez namere da obezvređujemo lokalne nagrade, odlučili smo da se ogledamo u jedinom pan-evropskom konkursu za izuzetna dostignuća u oblasti informacionih tehnologija. Iako smo nagradu priželjkivali i očekivali iznenađenje, radost i oduševljenje povodom osvajanja ove prestižne evropske nagrade su izuzetni,“ izjavio je Predrag Vraneš, direktor S&T Serbia.

S&T Serbia je osvojila ovo izuzetno i laskavo priznanje zahvaljujući uspešnoj implementaciji projekta čiji su zahtevi predstavljali veliki izazov za celokupnu nacionalnu IT zajednicu, portala eUprava. Ovaj portal predstavlja jedinstveno mesto na Internetu za pružanje usluga građanima, privrednim subjektima i organima državne uprave čime konvencionalni način obavljanja administrativnih poslova dobija alternativu neuporedivih mogućnosti. Projekat je izveden u rekordno kratkom roku, zahvaljujući izuzetnom angažovanju celog tima za razvoj softvera, kao i svesrdnoj podršci zaposlenih u Republičkom zavodu za informatiku i internet i Ministarstva za informatiku i telekomunikacije.

Nesebičnu i veliku pomoć prilikom realizacije dela projekta koji se ticao elektronskog plaćanja su pružili i Uprava za trezor Ministarstva finansija, Centar za nacionalnu platnu karticu DINA Narodne banke Srbije, kao i Banka Poštanska štedionica. Na ceremoniji proglašenja pobednika u hotelu Merriott u Londonu prisustvovali su ispred S&T-a vođa projekta Mirko Radović, Milan Dučić i Rajko Jovanović, rukovodilac sektora za poslovna rešenja, koji je i primio nagradu. Tim iz Srbije kompletirao je i gospodin Damir Baralić direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet.

„Ovo je velika evropska nagrada i izuzetna nam je čast da je prepoznato ogromno zalaganje celog tima koji je radio na projektu eUprava, te da je ovaj projekat proglašen za najbolji u Evropi,“ izjavio je Mirko Radović.

„Sudije su bile impresionirane kvalitetom svih pristiglih projekata i očiglednim naporom koji je uložen u njihove izrade“, izjavio je Džon Čepman (John Chapman), direktor redakcije IT Europa. „Ono što je posebno uzbudljivo i što nam daje polet je prikazana praktična veština i oštroumnost u rešenjima kandidata. Naše sudije imaju dosta iskustva u IT industriji i u ocenjivanju IT rešenja, tako da od njih nismo očekivali komentare tipa ’kakvo fantastično rešenje’ i ’neverovatni rezultat’.“

Pokrovitelj nagrade za Srbiju je kompanija IBM koja u junu proslavlja vek postojanja. Ostali sponzori ovog jedinog pan-evropskog nadmetanja u domenu informacionih tehnologija su između ostalih bili svetski giganti SAP, Oracle, Cisco i Dell.

Čestitajući pobednicima, Alan Norman, generalni direktor IT Europa je rekao: „Ukupno gledano, kvalitet kandidovanih projekata je bio izuzetno visok i prikazan je nesporni talenat IT zajednice širom Evrope. Čestitam svim pobednicima i želim im, zajedno sa svim finalistima, još uspeha u godini pred nama.“

Ovakve izjave i nagrada i priznanje S&T Serbia potvrđuju visok nivo znanja, veštine, ekspertizu, kreativnost i poslovičnu snalažljivost naših IT stručnjaka.

Leave a Reply