IT

Standardizacija i vrednovanje u informatičkim delatnostima

Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije organizovali su 05. novembra predavanje mr. Darinke Ivaneže Standardizacije i vrednovanje“. Prisutni su mogli da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u standardizaciji i vrednovanju: softverskih proizvoda, softverskih kompanija i sertifikaciji  softverskih inženjera.

Ivaneža je istakla značaj standarda kao dokumenta  koji je ustanovljen od zainteresovanih strana, namenjen za zajedničko, dobrovoljno  i ponovno korišćenje a čija  primena  doprinosi kvalitetu poslovanja.

Predstavljeni su standardi: ISO IEC 9126, ISO IEC 14598, ISO IEC 9126, ISO IEC 15504 i dr.

Standard ISO IEC 9126 reguliše oblast softverskog inženjerstva a koja podrazumeva standardizaciju procesa, alata i tehnologija koji se primenjuju u inženjeringu softverskih proizvoda i usluga. Kvalitet softvera se izražava preko parametara kao što su: funkcionalnost, efikasnost, prenosivost, pouzdanost, upotrebljivost i pogodnost za održavanju.   

Standard ISO IEC 15504 se bavi vrednovanjem softverskog procesa i pomaže proizvođačima softvera da povećaju kvalitet svog proizvoda. Sistematizovano je 6 nivoa kvaliteta. Istraživanja pokazuju da se oko 80% softvera nalazi u najnižem nivou kvaliteta. Zanimljivo je da se na višim nivoima kvaliteta softvera nalazi nekoliko softverskih kompanija iz Indije i Irske. Treba se podsetiti da je upravo zahvaljujuči kvalitetu i niskoj ceni Indija 2006 godine izvezla softver u vrednosti od 30 milijardi USD.

Na kraju, Darinka Ivaneža je govorila o standardu koji reguliše sertifikaciji softverskih inženjera kao jednom od uslova da se omogući izvoz i razmena softvera.

Učesnici skupa su konstatovali da su u vrlo sadržajnom predavanju Darinke Ivaneže dobili podsticaje i putokaze za primenu standarda u razvoju softvera za potrebe svoje kompanije ili pak za tržište.

Predavanje Darinke Ivaneže će moći da se pogleda i preuzme sa sajta Društva za informatiku Srbije.

Leave a Reply