IT

Strah od Googla se širi planetom

Dve trećine pretraga Interneta obavlja se preko Gugla. Ali , ovaj gigant je napravio, kažu mnogi, i jedan greh: skenirao je 20 miliona knjiga iz američkih biblioteka koje planira da ponudi na Ineternetu i to besplatno

Već tri godine u Njujorku se pregovara iza zatvorenih vrata. Američki autori i izdavači podneli su tužbu protiv Googla, koji, zbog kršenja autorskih prava, treba da plati 125 miliona dolara. U čitavoj situaciji u obzir su uzeti samo američki autori i izdavači. Oni iz drugih država nisu uopšte predmet razmatranja tužbe niti hajke protiv Gugla. Tome se usprotivilo Udruženje nemačkih knjižara.

„Postoji opasnost da Gugl zauzme poziciju koja neće nikog zaobići i to zahvaljujući pristupu mnogim knjigama na tržištu za elektronske medije koje je u usponu,“ kaže Kristijan Šprang, pravnik u Udruženju.

Google želi samo profit, tvrde njegovi protivnici

Evropski komesari, zaduženi za konkurenciju i zaštitu autorskih prava, smatraju da su ova strahovanja neopravdana. Oni stoje iza najvećeg internet pretraživača jer veruju da će na taj način uštedeti na digitalizaciji. Gugl to, naime, radi za mali iznos, a digitalizovane knjige postavlja na Internet besplatno. Ali, Kristijan Šprang smatra da je to pogrešan zaključak komesara, jer je Gugl već počeo da skenira stara izdanja iz biblioteka.

„Na taj način jedno privatno preduzeće komercijalizuje sva ta dela. Pri tom, oni nemaju ciljeve koji imaju veze sa napretkom na području kulture. Oni imaju strategiju kojom žele da osvoje tržište koje će biti isplativo i to sredstvima poreskih platiša. Sve se to prodaje jednoj firmi po relativno niskoj ceni. Za nas to nije dobra strategija“.

Digitalizacija da, ali pod kojim uslovima

Navode o tome da Gugl vrši monopolizaciju trenutno ispituje američko Ministarstvo pravde. Za 07. oktobar bio je najavljen sastanak između predstavnika Gugla i američkih udruženja na kojem je trebao biti postignut dogovor, ali je termin pomeren. Odluka se očekuje 9. novembra. Pri tom se Udruženje nemačkih knjižara ne protivi digitalizaciji.

„Digitalizaciju treba koristiti, ali treba utvrditi pod kojim uslovima, kako bi knjižare i nezavisni izdavači mogli da osvoje tržište. Treba voditi računa da ne dođe do monopola. Za to se mi borimo“, objašnjava Šprang.

Google – Hobotnica koja guta sve

Udruženje nemačkih knjižara ima podršku Udruženja književnika, vlada pojedinih evropskih država i „Društva za zaštitu reči“. To Društvo autorima daje određeni procenat od dobiti koje ostvaruje putem kopiranja izvesnih dela. Druge organizacije se zalažu za otvoren pristup svim naučnim studijama koje su finansirane iz budžeta. Nemačko istraživačko društvo to podržava. Ali, jedno je sigurno, ukazuju kritičari, Gugl ne sme da odlučuje kako će biti regulisana autorska prava. (DW)

2 thoughts on “Strah od Googla se širi planetom

  1. Moo

    DW iznosi ne nepreciznost, već potpunu neistinu:

    U čitavoj situaciji u obzir su uzeti samo američki autori i izdavači. Oni iz drugih država nisu uopšte predmet razmatranja tužbe niti hajke protiv Gugla. Tome se usprotivilo Udruženje nemačkih knjižara.

    Naime, poslednjih godinu ipo dana svi izdavači, pisci i vlasnici autorskih prava su uključeni u ovaj spor protiv Googla, uključujući i Srbiju u kojoj je, preko američke asocijacije koja je započela ovaj proces, angažovano Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine da koordinira zajednički zahtev srpskih izdavača i autora protiv Googla.

  2. BLaaaaaaaaa

    Umjesto da naprave dogovor sa “Guglom” oni ih tuže… Neki ne mogu da shvate da ulazimo u 2010-u godinu i da su vremena papira prošla.

Leave a Reply