Najuspešniji studenti Elektrotehničkog fakulteta tokom nagradnog putovanja posetili četiri Siemens fabrike
IT

Studenti ETF-a posetili četiri Siemens fabrike

Najuspešniji studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu tokom četvorodnevnog nagradnog studijskog putovanja obišli su fabrike kompanije Siemens u zemljama u okruženju.

Nagrađeni studenti bili su u prilici da se upoznaju sa najsavremenijim proizvodnim procesima u Siemens-ovim fabrikama u Zagrebu, Weiz-u, Budimpešti i Subotici.

 

Najuspešniji studenti Elektrotehničkog fakulteta tokom nagradnog putovanja posetili četiri Siemens fabrike

Najuspešniji studenti Elektrotehničkog fakulteta tokom nagradnog putovanja posetili četiri Siemens fabrike

Kompanija Siemens d.o.o. Beograd kroz dugogodišnju saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu, svake godine nagrađuje diplomama i novčanim nagradama najbolje studente, a ove godine troje najuspešnijih nagrađeno je putovanjem koje je imalo za cilj da upotpuni njihova teorijska znanja. Studentima beogradskog fakulteta na putovanju se pridružilo i dvoje najboljih studenata sa podgoričkog Elektrotehničkog fakulteta, zahvaljujući kompaniji  Siemens d.o.o. Podgorica.

 

„Kompanija Siemens predstavlja dugogodišnjeg partnera obrazovnim institucijama u zemlji  i regionu i zajedno sa njima nastoji da doprinese razvoju stručnjaka, posebno u tehničkim naukama. Ovi mladi ljudi koji već sada, tokom studija, ostvaruju izuzetne rezultate su kadrovi koji predstavljaju veliki potencijal za budućnost. Zadovoljstvo nam je što smo im omogućili da se u praksi upoznaju sa najsavremenijim rešenjima i tehnologijama koje Siemens proizvodi u fabrikama koje su posetili i verujemo da će im iskustva koja su stekli pomoći tokom daljeg obrazovanja i usmerenja.“ rekla je Jovana Žuržin, rukovodilac odeljenja za komunikacije i odnose sa državnim institucijama u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd.

 

 

 

Prva stanica na četvorodnevnom putovanju bila je fabrika Končar u Zagrebu, deo Siemens grupe, gde su studenti dobili mogućnost da se bliže upoznaju sa proizvodnjom energetskih transformatora. Najznačajnija delatnost Grupe Končar je proizvodnja opreme i postrojenja za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, kao i opreme za primenu u području transporta i industrije. Studenti su imali priliku da vide sve korake proizvodnje, od sečenja lima, preko sastavljanja svih komponenti energetskog transformatora, do krajnjeg testiranja proizvoda, gde se najveći deo proizvodnog procesa obavlja ručno, a svaki transformator dizajnira prema specifičnim zahtevima kupca i tržišta za koje se proizvodi.

 

U fabrici Siemens AG Austrija u Weizu, studenti su dobili jedinstvenu priliku da saznaju više o inovativnoj tehnologiji visokih naponskih transformatora koji električnu energiju transportuju bezbedno i bez gubitaka. Fabrika se iz grupe Siemens fabrika energetskih transformatora izdvaja zbog naprednih tehnologija i inovacija koje je uvela tokom prethodnih godina, kao i edukacije mladih ljudi, kako u klasičnoj nastavi tako i u zajedničkom radu sa stručnjacima na proizvodnim procesima, koja traje 3,5 godine.

 

Tokom posete fabrici transformatora u Budimpešti studenti su videli kako izgleda  proizvodnja suvih i uljanih transformatora, snage od 50KVA do 1MVA. U ovoj fabrici se godišnje proizvede do 18.000 MVA, a nedeljno iz proizvodnje izađe 350 jedinica.

 

„Najviše bih izdvojio fabriku u Subotici, pre svega zbog mog interesovanja za vetroelektrane, ali i zbog toga što su tehnologije drugačije od transformatora koje smo videli u drugim fabrikama. Ovo iskustvo je dosta doprinelo mom znanju i to praktičnom. Na ovom putovanju sam video mnoge stvari o kojima sam učio“, rekao je Dimitrije Kotur, student ETF-a koji na fakultetu radi kao saradnik u nastavi i zanimaju ga obnovljivi izvori energije.

Leave a Reply