IT

Studenti FTN u samom vrhu Intelovog takmičenja

Na međunarodnom takmičenju „Acceler8“ koji je organizovala komapnija „Intel“ i na kom su učestvovali timovi studenata iz Evrope, Azije i Afrike, studenti računarstva i automa-tike FTN-a ostvarili su izuzetan rezultat. Tim “Prenadici” u sastavu Nenada Jovanovića i njego-vog brata Predraga Ilkića, učenika gimnazije u Somboru i prvaka Republike iz informatike osvojio je peto mesto od 120 timova koliko se kvalifikovalo za takmičenje.

Tim “2Corec” koji su činili studenti treće godine Veljko Mihailović i Mića Ćetković, osvojio je 19. mesto. Svim našim takmičerima pripala je nagrada laptop računar. Petoplasirani Nenad Jovanović za FTN novine objašnjava da je zadatak bio rešiti pro-blem u okviru koga su data ograničenja, šta se od programskih alata smelo koristiti.

– Problem je trebao da se reši maksimalnim podmatricama odnosno korišćenjem paralelnim programiranjem. Bila je potrebna što bolja optimizacija rešenja kompleksnog problema i imali smo manje od mesec dana vremena da pošaljemo zadatak – kaže Nenad i dodaje da je ovo bilo prvo ozbiljno učešće na projektu, a koji će im u budućnosti poslužiti kao odlična referenca u biografiji. – Za nas je ovo bila potpuno nova oblast za razmišljanje.

Dosta smo naučili i unapredili smo znanja. Nismo spavali noćima, ali nam se trud i rad isplatio. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim profesorima, a posebno prof. Miroslavu Popoviću na ogromnoj podršci i mentorstvu – složili su se nagrađeni studenti. Prof. dr Miroslav Popović istakao je da uspeh svojih studenata smatra pre svega njihovim lič-nim uspehom. – Ovo je bio timski rad. Uspeh je delom obez-beđen kvalitetnom nastavom na svim predme-tima na računarstvu i automatici, a drugim delom praksom u Institutu RT-RK na projektima primenjenim za industiju – kaže prof. Popović

Leave a Reply