Događaji · IT

Studenti iz Srbije na svetskom finalu Imagine Cupa 2008

Danas je u Parizu otvoreno svetsko finale Microsoftovog takmičenja Imagine Cup 2008, na kojem će 370 studenata iz 61 zemlje pokušati da osvoje neku od nagrada iz fonda od 240.000 USD, a među kojima je i četvoročlani tim Cluster iz Srbije. Imagine Cup je ove godine fokusiran na tehnološka rešenja koja rešavaju probleme zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Od preko 200.000 prijavljenih učesnika iz svih delova sveta izabrana su 124 tima koja će tokom sedmodnevnog takmičenja imati priliku da predstavljaju svoje zemlje u Parizu i prikažu tehnološka rešenja koja su kreirali.

Rešenja koja su razvili studenti kreću se od postupaka za poboljšanje pristupa čistoj vodi, smanjenje zagađenja i emisije ugljen-dioksida do postizanja održivosti razvoja gradova i smanjenja potražnje za energijom.

Imagine Cup inspiriše studente da pokušaju da reše probleme u svetu na nove načine i ponude inovativna tehnološka rešenja koja zaista mogu promeniti svet nabolje“, izjavio je Jean-Philippe Courtois, predsednik Microsoft International. „Nadamo se da će neki od ovih studenata postati preduzetnici budućnosti, stvarati inovacije i radna mesta, baš kao neki od prethodnih pobednika Imagine Cupa.

Studenti i timovi se takmiče u Imagine Cup finalu u ukupno devet kategorija, a tim Cluster, koji čine studenti Mašinskog fakulteta iz Kragujevca, učestvuje u najprestižnijoj – Projektovanje softvera. Oni su kreirali naprednu aplikaciju FEAT za društvenu mrežu Facebook, koja korisnicima služi za prijavljivanje ekoloških incidenata, i koja za unos geografskih podataka koristi Microsoftovu aplikaciju Live Maps.

„Prijavili smo se za Imagine Cup zato što smo želeli da odmerimo snage sa studentima iz drugih gradova Srbije. Mislim da imamo dobru ideju, koja odgovara temi ovogodišnjeg takmičenja, i sada želimo da damo sve od sebe u Parizu i da našu zemlju predstavimo u što boljem svetlu“, kaže Tijana Đukić, članica tima Cluster i jedna od retkih devojaka koja učestvuje na ovom takmičenju. “Veoma je mali broj devojaka koje se bave programiranjem i koje su na bilo koji način deo IT sveta. Mislim da je stvarno krajnje vreme da se to promeni i iskreno se nadam da neću još dugo biti jedina koja je učestvovala na nacionalnom finalu Imagine Cupa, jer je svakako i devojkama tu mesto, koliko i momcima“, ističe Tijana Đukić.

Pobednici će biti proglašeni u utorak, 8. jula, tokom ceremonije zatvaranja Imagine Cup World festivala, a Microsoft, zajedno sa INSEAD, Women in IT forumom i European Schoolnet, organizuje i okrugli sto sa temom podizanja svesnosti i skretanja pažnje na promovisanje većeg učestvovanja mladih žena u tehnološkim i naučnim studijama. U skladu sa temom ovogodišnjeg takmičenja, Microsoft u saradnji sa gradskim vlastima Pariza finansira projekat sadnje drveća u javnim parkovima, u okviru kojeg će biti posađeno oko 5.000 sadnica.

Ostali događaji koji će se dešavati tokom ove sedmice uključuju drugi godišnji Education Leaders Forum, dvodnevnu konferenciju za državne službenike i obrazovne radnike posvećenu izazovima sa kojima se suočava visoko obrazovanje u svetu. Očekuje se da će ovom događaju, koji zajedno sa Microsoftom organizuje UNESCO, prisustvovati više od 130 lidera u obrazovanju iz 45 zemalja. Učesnici Education Leaders foruma će imati priliku i da se sretnu sa Imagine Cup finalistima i iz prve ruke se upoznaju sa njihovim rešenjima.

Sponzori svetskog finala Imagine Cupa 2008 su Air France, Avanade, BT, Dassault Systemes, HP, Novotel, Paramount Pictures, Quiksilver i UNESCO.

Za dodatne informacije o Imagine Cupu posetite Web lokaciju www.imaginecup.com

Leave a Reply