IT · Razvoj aplikacija · Software

Studenti iz Srbije u svetskom programerskom vrhu

Na upravo završenom Microsoftovom takmičenju Imagine Cup 2007 učesnici iz Srbije ostvarili su odlične rezultate. Tim SMOR, sastavljen od studenata Beogradskog Univerziteta, plasirao se među prvih šest od ukupno 55 timova, koliko se takmičilo u kategoriji dizajniranja softvera. Oni su ujedno i jedini takmičari iz regiona centralne i istočne Evrope koji su se ovako visoko plasirali. U takmičarskoj kategoriji „Projekat Hošimi“ treće mesto i nagradu od 3000 USD osvojio je Vladan Simov, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda.

Imagine Cup je najveće svetsko studentsko takmičenje koje je po peti put organizovao Microsoft, ove godine uz pomoć i podršku Ujedinjenih nacija. „Podsticaj koje ovo takmičenje daje studentima širom sveta da razvijaju softverska rešenja koja će odgovoriti na realne izazove je najveći kvalitet Imagine Cupa, i upravo to je UNESCO prepoznao i podržao“ rekao je danas na proglašenju pobednika Abdul Waheed Khan, pomoćnik generalnog direktora za komunikacije i informacije u UNESCO-u. Ovogodišnje finale takmičenja održano je u Seulu i okupilo je preko 300 studenata iz 59 zemalja sveta, koji su se nadmetali u devet kategorija, za nagradni fond od ukupno 170.000 USD.

Tim SMOR iz Srbije, koji čine Neven Tubić, Ivan Vujić, Milan Stojić i Sava Čajetinac (na slici, sleva), studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjenih umetnosti, već drugu godinu za redom ostvaruje odlične rezultate na Imagine Cupu. Prošle godine su uspeli da se plasiraju u evropsko finale, dok su ove godine sa projektom DriveON, interaktivnim simulatorom vožnje koji su kreirali pod mentorstvom Slađana Babarogića sa FON-a, uspeli da dođu do samog svetskog vrha.

Prvo mesto u prestižnoj kategoriji ovog takmičenja pripalo je timu 3KC Returns iz Tajlanda, sa projektom LiveBook koji konvertuje tekst iz knjiga u zanimljive grafičke forme i tako deci olakšava učenje čitanja i pisanja.

Uspeh na finalu Imagine Cupa ostvario je i mladi Vladan Simov, učenik II godine Matematičke gimnazije iz Beograda, koji je osvojio treće mesto u kategoriji „Projekat Hošimi“ u kojoj se razvijanjem veštačke inteligencije programer bori protiv imaginarne bolesti, zajedno sa virtuelnim timom koji predvodi profesor Hošimi. Vladan je osvojio i novčanu nagradu od 3000 USD, kao i pravo da i naredne godine učestvuje na Imagine Cupu. Podsećamo da ovo nije prvi put da takmičari iz Srbije osvajaju visok plasman u kategoriji „Projekat Hošimi“ – prošle godine je tim R.A.F. sa Računarskog fakulteta osvojio drugo mesto.

Finale narednog Imagine Cupa biće održano polovinom 2008. u Parizu, a tema takmičenja biće geslo „Zamisli svet u kojem tehnologija omogućuje održanje životne sredine“. Prijavljivanje je već počelo, a detalji se mogu pronaći na Web lokaciji www.imaginecup.com

Leave a Reply