IT

Studenti u poseti fabrici robota ICM Electronics

Juče na Danu otvorenih vrata u fabrici robotskih ćelija ICM Electronics-a, studenti Katedre za materijale i tehnologiju spajanja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu imali su priliku da i sami rukovode robotima.

– Oduševljeni smo što i mi sami možemo, dajući parametre i uputstva robotima, da rukovodimo njima u primeni novih tehnologija zavarivanja i plazma rezanja. Ova saradnja sa preduzećem, u kojem se primenjuju najviše tehnologije po svetskim standardima, je ono što nas studente interesuje, a fakultetskom obrazovanju daje dodatni smisao, istakao je jedan od studenata sa Katedre, Mirko Edelinski.

Profesor dr Bela Sabo, šef Katedre za zavarivanje i tehnologije spajanja, govorio je studentima sa pomenute katedre o naprednim tehnologijama zavarivanja. Predrag Kovačić, inžinjer ICM-ovog projektnog tima, vodio je teorijski deo Dana otvorenih vrata, govoreći studentima o unapređenjima koje pružaju novi ICM-ovi roboti za zavarivanje.

– Novi roboti za zavarivanje imaju u sebi integrisane funkcije, koje im omogućavaju da izvedu sve potrebne pokrete bez ometanja. Sada, kablovi idu kroz ruku robota, što im omogućava nesmetano kretanje, što ranije nije bio slučaj.

Inžinjer Željko Đurić, držao je demonstraciju programiranja robota za aplikaciju zavarivanja po instrukcijama profesora dr Bela Sabo, i asistenta na Katedri, Jovice Dakića. Studenti su proveravali svoje znanje iz ove oblasti,

Danu otvorenih vrata su prisustvovati i poslovni partneri ICM Electronicsa, kao i učesnici nedavno završenog seminara “Savremene metode i tehnike zavarivanja”, koji je upravo u organizaciji ICM-a završen na Fruškoj Gori, a koji su pokazali dodatno interesovanje za instaliranje robotskih ćelija u svoje proizvodne sisteme.

Na Danu otvorenih vrata svi prisutni bili su u prilici da vide robotske ćelije za zavarivanje u akciji.

Leave a Reply