IT

Studenti Visoke tehničke škole iz Niša napravili robot vozilo za akviziciju podataka

U okviru Samsungove tehničke laboratorije za razvoj aplikacija, u Visokoj tehničkoj školi u Nišu, studenti rade na nesvakidašnjim projektima

Da li svako od nas može da opstane u nepovoljnim uslovima i da se suoči sa potencijalnim opasnim i nepristupačnim predelima? Ukoliko smo avanturističkog duha, možemo sigurno, ali bilo bi još bolje kada bismo sa bezbedne udaljenosti saznali da li imamo ikakve šanse na nepoznatoj teritoriji.

robot-vozilo

Potrebno je da se prvo upoznamo sa temperaturom područja, osetimo vlažnost vazduha, ali i da prikupimo podatke o nadmorskoj visini, atmosferskom pritisku i kvalitetu vazduha. Iako nam podaci mogu pomoći, šta kada se zaista nađemo tamo? Ili, možda i ne moramo da budemo tamo da bismo sve ovo saznali.

 

U okviru „Samsung Apps laboratorije“, studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija u Nišu, napravili su upravo jedan ovakav uređaj koji nam može pružiti sve potrebne podatke o nepoznatoj teritoriji. Mladi istraživači i studenti Nikola Živković, Nikola Nikolić, Branislav Majkić i Slavimir Stošović, koordinator laboratorije i profesor, autori su „VTŠ Explorer robot-vozila za akviziciju podataka“, koji je projektovan i konstruisan sa ciljem da zameni čoveka u nepristupačnim i opasnim područjima.

 

„Na ovogodišnjoj konferenciji studentskih projekata IEEESTEC 2013, na kojoj su učestvovali autori 40 projekata sa različitih fakulteta, visokih i srednjih škola, naš projekat „VTŠ Explorer robot“ osvojio je prvu nagradu. Sa ovim projektom, prijavićemo se na  jedno od najstarijih studentskih takmičenja „IEEE Region 8 Student Paper Contest“, zajedno sa studentima iz Evrope, Azije i Afrike“, rekao je Slavimir Stošović, koordinator laboratorije. „Ovo takmičenje ima za cilj da prepozna tehničke, komunikacijske i verbalne veštine studenata, koje su od presudne važnosti za njihove uspešne profesionalne karijere. Mi se trudimo da radom u okviru ove laboratorije kod studenata razvijemo sve te veštine.“

 

„VTŠ Explorer robot“ samo je jedan u nizu brojnih projekata i aplikacija VTŠ Apps Tima, čiji članovi tri godine za redom projektima nastalim u okviru „Samsung Apps laboratorije“ osvajaju nagrade.

 

„Samsung Apps laboratorija deo je dugoročnog projekta saradnje Samsunga i Visoke Tehničke škole u Nišu, koji smo pokrenuli sa ciljem da studentima omogućimo praćenje savremenih IT trendova, i ujedno ih uključimo u praktične projekte. Rad u ovoj laboratoriji omogućava im da samostalno razvijaju različite aplikacije i na taj način dođu do posla u struci u kojoj je praktično znanje pojednako važno. Kako je ovo od velikog značaja za njih, naša saradnja biće nastavljena i tokom 2014. godine. Osim toga, saradnja će biti proširena pa će najbolji među njima moći da konkurišu i za stipendije za specijalističke studije“, rekao je Miloš Popović, koordinator za specijalne projekte iz Samsunga.

 

Nove softverske ideje, rešavanje programerskih problema i kreiranje aplikacija svakodnevni su istraživački izazovi sa kojima se članovi VTŠ Apps tima susreću. Tim „Samsung Apps laboratorije“ za sada čine nastavnici i studenti Visoke tehničke škole, ali i đaci srednjih tehničkih škola iz okruženja. Svoje uspešne projekte, među kojima su i 25 aplikacija za smart televizore, prva srpska TV aplikacija – Blic vesti, kao i 30 aplikacija za mobilne telefone osmislili su u ovoj laboratoriji. „Samsung Apps laboratorija” u Nišu, između ostalog, sadrži: 10 radnih stanica za studente, 2 radne stanice za profesore, projektor, 2 Smart TV-a i belu tablu za efikasnije prezentacije i predavanja.

Leave a Reply