Categories
IT

Studija pokazuje: Portal 2 bolje trenira mozak nego bilo kakav specijalan softver!

Američki naučnici obavili su novo istraživanje gde su dokazali kako video igre bolje utiču na razvoj mozga od posebnog softvera namenjenog u tu svrhu.

Istraživanje je obavio ugledni Florida Stejt univerzitet pod nazivom “Moć igre: Efekti Portala 2 i Lumosityja na kognitivne i nekognitivne veštine” a rezultati su bili zapanjujući! Naučnici su poredili već legendarni Portal 2 i Lumosity, popularan program namenjen isključivo za stimulisanje mozga. Ukupno 77 studenata nasumično je odabrano da igra Portal 2 ili Lumosity 8 časova a pre i posle toga oni su podvrgnuti onlajn testovima u kojima su rešavali probleme.

portal2

Rezultati su pokazali da je Portal 2 nesumnjivo bolje sredstvo za trening mozga i to u apsolutno svim testovima! Zapravo, osobe koje su koristile Lumosity nisu pokazale nikakav napredak, već su na oba testa imale iste rezultate. Zaključak nije teško izvesti – mislimo da će igrači potvrditi kako su mnogi stimulisaniji da spontano angažuju svoje moždane vijuge u nečemu što se može podvesti pod zabavan softver umesto da koriste programe koji ih praktično neposredno primoravaju na to.