IT

Super-računar koji razbija lozinke “brute force” metodom

Grupa IT bezbednosnih stručnjaka napravila je super-računar koji u minuti može razbiti snažnu lozinku korišćenjem “brute force” napada.

Super-računar sastoji se od 5 povezanih servera koji sadrže 25 AMD Radeon grafičkih kartica, a za razbijanje lozinki koristi HashCat program. Otkrivanje lozinki demonstrirao je sigurnosni stručnjak Jeremi Gosney na konferenciji Passwords^12 u Oslu.

Demonstracijom se želelo pokazati da je moguće vrlo brzo razbiti snažne lozinke zaštićene Microsoftovim NTLM “hash” algoritmom koji se koristi na Windows sistemima. Računar je na osnovu kriptografskog sažetka uspeo da otkrije Windows XP lozinku od 14 znakova za samo 6 minuta.

Glavni uzrok ranjivosti NTLM algoritma je deljenje lozinke u dva niza znakova pre kreiranja kriptografskog sažetka. Time se lozinka od 14 znakova deli u dva dela od 7 znakova što je čini ranjivijom od lozinke od 8 znakova šifrirane nekim sigurnijim algoritmom. Za razbijanje lozinke od 8 znakova ovom super-računaru je potrebno nešto više od 5 sati.

2 thoughts on “Super-računar koji razbija lozinke “brute force” metodom

  1. Vladan

    Gomila ovakvih “super racunara” i “strucnjaka” ima u Srbiji. Recimo da se Brute Force metodom vec duze vreme otkljucavaju “Nokia” mobilni telefoni.

  2. Aca

    Јефтиније им је било да украду рачунар или корисника наведу да им каже лозинку после пар пића.

Leave a Reply