IT

Superkompjuter Lomonosov radi na projektu usporavanja starenja

Ruski naučnici razrađuju preparat koji će usporiti procese starenja. Sredstvo Makropulosa modelovaće superkompjuter Lomonosov. U rejtingu Top-50 Rusije i ZND superkompjuter Moskovskog univerziteta zauzima prvo mesto.

Grupa ruskih stručnjaka pod rukovodstvom akademika RAN Vladimira Skulačova sintetizovala je jedinjenje koje usporava u ćelijama procese odsidacije koji vode ka starenju. Princip delovanja SK-Ku1, kako se zove mlekul koji su pronašli ruski naučnici, zasnovan je na prebacivanju antioksinadata u energetski deo ćelije.

U razradu čudotvornog molekula uključeno je preko 40 naučnih organizacija, kao i niz stranih laboratorija. Osnovno uporište se stavlja na raradu kompjuterskog modala kretanja molekula SK-Ku1 kroz ćelijsku membranu. To je vrlo važan i složen zadatak, jer treba izračunavati položaj miliona atoma. Tako da bez superEVM neće moći, govori akademik Vladimir Skulačov.

Ovde je fokus u tome da snaga superkompjutera dozvoljava da se istorvremeno određuju i proračunavaju koordinate atoma u količini do milion atoma istovremeno. Možete da izračunati gde se oni nalaze. Tako može da se postavi, kako govore naučnici, misaoni eksperiment. Tačniej da se naredi kompjuteru da izračuna šta će biti ako se naša supstanca nađe među ovim atomima i pokuša da preseče membranu, recimo ćelije. To su stvarikoje su ranije bile potpuno nedostupne zato što su to vrlo glomazni proračuni. Kada bi to radili ljudi, hiljade ljudi moralo bi čitavog života samo to da radi da bi izračunalo samo taj jedan zdatak.

Rukovodioc projekta poznatog u svetu kao Joni Skulačova ističe da u toku ispitivanja na miševima molekuli SK-Ku1 mogu da uspore oko 40 znakova starenja, među kojima je ćelavost, osteoporoza i slično. Takođe je pošlo za rukom da se udvostruči dužina života oglednim životinjama.

Smisli sam formulu ove stupstance kako se kaže, napamet. I zato je prilično rizično predvišati njegovo dejstvo, kaže Vladimir Skulačov. To što je uspelo na životinjama treba ponoviti na čoveku. Imam vrlo optimističnu prognozu. Bilo je već dato nekoliko predviđanja, polazeći od podataka kompjutera koji su se potvrdili i objasnili neka neobična stojstva naše supstance.

Sada biolozi rade na stvaranju Jona Skulačova u vidu tablete. Posao treba da bude završen na leto, posle čega će početi testiranje na životinjama.

Leave a Reply