Događaji · E-servisi · IT

Susreti ministarke dr Aleksandre Smiljanić sa ambasadorima Egipta, Tunisa i Maroka

U sklopu daljih priprema za učešće delegacije Republike Srbije na značajnom međunarodnom skupu “ITU Telecom Africa 2008” (maj 2008, Kairo), u skladu sa Zaključkom Vlade i u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova (MSP), ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo, dr Aleksandra Smiljanić, primila je u odvojene posete ambasadore Egipta, Tunisa i Maroka.

Razgovori su protekli u prijateljskoj i prijatnoj atmosferi. Ambasadori su izrazili zadovoljstvo planiranom posetom delegacije Republike Srbije, predvođene ministarkom dr Aleksandrom Smiljanić, međunarodnoj manifestaciji “ITU Telecom Africa 2008”.

Obostrano je izražena želja za daljim proširenjem saradnje u raznim oblastima telekomunikacija i informacionog društva, posebno imajući u vidu međusobno dobre odnose na širem planu. U tom kontekstu, tokom predviđene posete delegacije Srbije, planirani su susreti našeg Ministra sa ministrima afričkih zemalja, nadležnim za telekomunikacije i informaciono društvo, kao i susreti naših privrednika iz ovih oblasti sa privrednicima afričkih zemalja.

Takođe je dogovoreno da se napravi pregled, i po potrebi inoviranje, međusobnih sporazuma u oblasti telekomunikacija i informacionog društva, uzimajući u obzir najnovija tehnološka dostignuća i trendove budućeg razvoja, kao i relevantne, u međuvremenu nastale, promene.

Posebno je interesantno da je Premijer Egipta, prof. dr Nazif Ahmed, koji će 11. maja svečano otvoriti “ITU Telecom Africa 2008”, i sa kojim je planiran susret tokom posete ministarke dr Aleksandre Smiljanić Kairu, vrhunski ekspert za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) i informaciono društvo.

Tokom ovih susreta sa svim predstavnicima ambasada ovih prijateljskih zemalja, predstavnici MTID su izjavili da izuzetno cene i uvažavaju njihovu doslednost u principijenim stavovima i zalaganju za poštovanje međunarodnog prava.

Pripreme za učešće delegacije Republike Srbije na skupu “ITU Telecom Africa 2008”, nastaviće se i susretima sa ambasadorima Gane i Gvineje.

NJ.E. gospođa H. Ferchichi, Ambasador Tunisa i Ministar dr Aleksandra Smiljanić sa svojim saradnicima

NJ.E. gospodin Kamal Faquir Benaissa, Ambasador Maroka i Ministar dr Aleksandra Smiljanić

Leave a Reply