Događaji · E-servisi · IT · Telekomunikacije

Susreti ministarke Smiljanić sa ambasadorima Gvineje i Gane i trećim sekretarom Narodnog biroa Libije

U nastavku aktivnosti za učešće Delegacije Republike Srbije na značajnom međunarodnom skupu ”ITU Telecom Africa 2008” (Kairo, 12-15. maj 2008), u skladu sa zaključkom Vlade i u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije (MSP), ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo dr Aleksandra Smiljanić primila je u odvojene posete ambasadore Republike Gvineje i Republike Gane i trećeg sekretara Narodnog biroa Libije.

Nj.E. dr Njaho Njaho Tamakloe, ambasador Republike Gane, i ministarka dr Aleksandra Smiljanić

Predstavnici Gane, Gvineje i Libije izrazili su zadovoljstvo pozivom ministarke Smiljanić i posebno time što će Privredna delegacija Republike Srbije na čelu sa ministarkom učestvovati na međunarodnoj manifestaciji ”ITU Telecom Africa 2008”. Obostrano je izražena želja za daljim proširenjem saradnje u oblasti telekomunikacija i informacionog društva, što će i biti glavne teme razgovora dr Smiljanić sa ministrima afričkih zemalja nadležnim za telekomunikacije i informaciono društvo, kao i susreta predstavnika naših firmi iz ovih oblasti sa privrednicima afričkih zemalja u okviru manifestacije u Kairu.
Predstavnici tri zemlje istakli su da je tržište informaciono-komunikacionih tehnologija u njihovim zemljama u velikoj ekspanziji, i pozvali su firme iz Srbije da učestvuju u izgradnji informaciono-komunikacione infrastrukture u Africi. Razgovori sa predstavnicima Gane, Gvineje i Libije protekli su u naglašeno prijateljskoj i prijatnoj atmosferi.

Prilikom posete, ambasador Gane uručio je ministarki poziv za učestvovanje na 3. Međunarodnoj konferenciji za razvoj, obrazovanje i obuku, čija će tema biti e-obrazovanje (e-learning) i koja će biti održana u Akri od 28. do 30. maja 2008. Ministarka je zahvalila na pozivu i odgovorila da će biti razmotrena mogućnost našeg učestvovanja.

Ovom prilikom, Ministarstvo preporučuje svim zainteresovanima da učestvuju na pomenutoj konferenciji, jer smatra da saradnja sa afričkim zemljama ima veliki potencijal, s obzirom na stepen razvijenosti i brzinu razvoja ovog tržišta, kao i na naše tradicionalno dobre političke odnose. Više informacija o konferenciji može se naći na veb strani http://www.elearning-africa.com/.

Mohamed Abdulgader, treći sekretar Narodnog biroa Libije i ministarka dr Aleksandra Smiljanić sa saradnicima

Leave a Reply