IT

Svakog dana se u Srbiji prodaje oko 1.000 računara

U Privrednoj komori Srbije pred predstavnicima  vodećih IT kompanija održana je prezentacija najnovije publikacije „Srpski IT Osmatrač“ (SITO 07). Publikacija sadrži podatke o kretanjima na informatičkom tržištu u 2007 godini

Srpsko IT tržište je u 2007. godini dostiglo vrednost od oko 460 miliona evra, čime je istvaren visok rast od 37%  u odnosu na prethodnu godinu. IT ulaganje  po glavi stanovnika u Srbiji je iznosilo 62 evra što je u odnosu na Sloveniju 5 puta manje i 3,5 puta manje od IT ulaganja u Mađarskoj i Grčkoj. Pozitivno je što je 2007. zabeležen rast ulaganja u odnosu na 2005. godinu kada je iznosilo 33 evra i 2006. godinu kada je iznosilo 44 evra. Pritom treba imati u vidu da se u razvijenim zemljama EU ulaže oko 800 evra godišnje po glavi stanovnika u nabavke informatičke opreme. Srbija u odnosu na BiH, Crnu Goru, Makedoniju  i Albaniju ima jače i veće IT tržište.

U Srbiji je 2007. godine prodato 368.000 personalnih računara i pritom lokalno asemblirani desk top računari čine oko 70% od ukupno prodatih računara. Isporuke prenosivih računara čine 21%  od ukupno prodatih računara i ovaj segment prodaje je u 2007. godini  porastao za 100%. U Srbiji se svakog dana prošle godine prodalo oko  1.000 računara.

Kada se rezultati istraživanja o IT tržištu uporede sa podacima Republičkog zavoda za statistiku o zaradama i zaposlenosti po okruzima i opštinama, onda se uočava postojanje velikog digitalnog jaza između najrazvijenijeg i ostalog dela Srbije. Natprosečni rezultati u razvoju IT tržišta se ostvaruju samo na području grada Beograda i Južnobačkog okruga.

Na skupu su izneti i podaci o prometu u prvom kvartalu 2008. i prognoze za celu 2008 godinu. U prvom kvartalu je prodato oko 100.000 personalnih računara što omogućava procene da će IT tržište u 2008. godini porasti najmanje za  oko 20% odnosno na oko 546 miliona evra. Umesto prognoze u studiji se iznose očekivane vrednosti jer će razvoj IT tržišta zavisiti pre svega od političke i ekonomske stabilnosti u zemlji.

Prezentaciju rezultata istraživanja i publikacije „SITO 07“ izneli  su dipl. ing Milovan Matijević i mr Milica Matijević IT analitičari iz kompanije MINECO Computers.

Publikacija „SITO 07“ i  istraživanja koja je sprovela kompanija MINECO sadrže dragocene informacije koje domaćim  IT kompanijama mogu da koriste da sagledaju  sopstvenu poziciju, poziciju drugih kompanija i trendove na IT tržištu Srbije.

IT potencijal u Srbiji je veliki ali su i rizici još veći, je jedna od poruka sa prezentacije publikacije „SITO 07“.

Leave a Reply