Hardware · IT · Notebook-Netbook

Sve učestalije krađe prenosnih računara

U većini se slučajeva pod sigurnošću računara podrazumeva sigurnost programske podrške dok se fizička sigurnost veoma lako zanemaruje.

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo institut Ponemon, u poslednjih godinu dana otuđeno je više od 637.000 prenosnih računara samo na aerodromima u SAD. Evidentirano je u proseku 10.278 nestanaka nedeljno u nekoj od većih vazdušnih luka, a pronađeno ih je tek 35%.

Istraživanje je obuhvatilo 106 američkih aerodroma, a ispitana su i 864 putnika. Najrizičnijim aerodromima pokazali su se oni najveći: Los Angeles International, Miami International, John F. Kennedy International, Chicago O’Hare i Newark Liberty International.

53% ispitanika potvrdilo je da su izgubljeni računari sadržavali poverljive informacije, a njih 63% nije preduzelo ništa da bi te informacije zaštitili. Ovo istraživanje pokrenuto je od strane kompanije Dell Inc. koja je juče najavila niz sigurnosnih usluga koje će uskoro ponuditi tržištu, među kojima se nalazi i sistem za praćenje i pronalaženje nestalih prenosnih računara.

Leave a Reply