IT

Sve uspešnijem IT sektoru potrebna podrška države

Na okruglom stolu održanom u Privrednoj komori Srbije na temu „Kako podsticati proizvodnju i izvoz softvera i informatičkih usluga“, dogovoreno je da se što pre formulišu mere šta je sve moguće uraditi da bi se stvorio povoljniji ambijent za razvoj ovog sektora, uprkos činjenici na poruku državi ovih kompanija: “samo nemojte da odmažete, pomoć nije potrebna”.

U programerskom sektoru u Srbiji je 2012 godine radilo 554 privredna društva sa oko 6000 zaposlenih i ostvarilo oko 200 miliona evra prihoda, od čega je 164 miliona evra dodata vrednost, što znači da je za godinu dana ostvarena prosečna dodata vrednost od 28 000 evra po zaposlenom.

Iako su ove firme u budžet prošle godine uplatile više od 50 miliona evra kroz poreze i doprinose na plate, zaposlene, pdv, poreze na dobit i razne takse, država nije odgovorila nikakvim podsticajnim merama. Budući da su navedeni rezultati nastali spontano, Srbija bi mogla, vrlo jednostavno i uz minimalna ulaganja i poreske olakšice, da devizni priliv ostvaren na ovaj način poveća za više stotina miliona Evra.

Leave a Reply