E-servisi · IT

Švedska i Danska vodeće u primeni informacionih tehnologija

New server - 1.2TB of spaceDanska i Švedska potvrdile vodeću poziciju u primeni informatičke tehnologije

Danska i Švedska ponovno su se našle na vrhu lestvice Svetskog ekonomskog foruma (WEF) o upotrebi informatičkih i komunikacionih tehnologija u ekonomiji, upravi i društvu, pokazao je najnoviji izvješte te organizacije za 2008.-2009.

Prvo mesto WEF-ove lestvice tehnološke konkurentnosti koja obuhvata ukupno 134 zemlje a temelji se na kombinaciji podataka iz samih zemalja i anketama čelnika kompanija (Global Information Technology Report 2008.-2009.) ponovo je pripalo Danskoj, Švedskoj drugo, dok se na trećem mestu nalazi SAD, nakon prošlogodišnjeg četvrtog.

Među prvih deset, još se nalaze Singapur, koji se pomerio sa prošlogodišnjeg petog na sadašnje četvrto mesto i Švajcarska, koja je pala sa trećeg na peto mesto. Slede Finska, Island i Norveška, na šestom, sedmom i osmom mestu, te holandija na devetom i Kanada na desetom mestu.

Srbija na 84. mestu

Srbija se na toj lestvici ove godine našla na 84. mestu između  ukupno 134 zemlje, a iza nje od bivših Jugoslovenskih republika nalaze se samo BiH na 106. mestu.

“Za uspeh najnaprednijih zemalja, uključujući, između ostalih, nordijske zemlje, Singapur i SAD, zaslužna je dosledna usmerenost nacionalnih politika tih zemalja na razvoj obrazovanja, inovacije te širenje pristupa informatičko-komunikacionim tehnologijama”, kazala je Irene Mia, jedna od autora izveštaja.

Leave a Reply