Događaji · IT

Svetska kriza šansa za srpske IT firme

Stand der Infopark AG auf der CeBIT 2009Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) je po šesti put organizovala učešće domaćih firmi na najvećem svetskom sajmu informacionih tehnologija, komunikacija, softvera i usluga – CeBIT, koji se održava od 3. do 8. marta u Hanoveru (Nemačka). Na nacionalnom štandu, pod nazivom „Serbia – Smart Solution”, će se međunarodnoj stručnoj publici predstaviti devet domaćih IT kompanija: PSTech, M&I Systems, Accordia Group, Belit, BioIRC, Code, E-Smart Systems, Seavus i Serbian Software Cluster.

CeBIT već godinama važi za najbitniji stručni sajam ove industrije na kome je prošle godine izlagalo oko šest hiljada preduzeća a posetilo ga je više od pola miliona ljudi iz celog sveta. Međutim, organizatori sajma su ove godine objavili da će zbog svetske ekonomske krize na CeBIT-u biti oko 1.500 izlagača manje nego prethodne godine, a reč je pretežno o malim i srednjim preduzećima iz Kine i drugih azijskih zemalja. Prema oceni Andrije Bednarika, savetnika za ICT industriju u SIEPA-i, ovo je odlična šansa za naše firme kojima se ostavlja više prostora za zapažen sajamski nastup.

Finansijsku i tehničku podršku u organizaciji sajma je i ove godine pružilo Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo, kao i američki USAID Projekat za razvoj konkurentnosti Srbije i nemačka Organizacija za tehničku saradnju – GTZ. SIEPA je za ovu priliku izradila i zajednički katalog izlagača na nacionalnom štandu kao i novu brošuru posvećenu ovoj industrijskoj grani i njenim potencijalima u Srbiji.

Za sve zaljubljenike u najnovije IT tehnologije, koji nisu u mogućnosti da posete CeBIT 2009, audio snimci najzanimljivijih prezentacija i reportaže sa lica mesta biće emitovane 24 časa dnevno tokom trajanja sajma na sajtu www.beotelradio.net. Zanimljivo je i to da je ovogodišnji partner CeBIT-a američka savezna država Kalifornija, a specijalni gosti sajma su njen guverner Arnold Švarceneger kao i kompanije iz silikonske doline poput Yahoo-a i YouTube-a.

Leave a Reply