IT

Tablet računari ispred TV-a

Tablet uređaji polako u porodici zamenjuju stari dobri televizor, zaključak je poslednjeg tromesečnog izveštaja Globalnog video-indeksa

GVI je otkrio tendenciju porasta upotrebe pametnih telefona, a posebno tablet uređaja, za praćenje video-sadržaja, gledanje programa koji se direktno prenose, sportskih događaja uživo, čak i filmova. Sa pojavom uređaja iPad 3, gledanje video-snimaka na tabletima za 26 odsto je prevazišlo ostale medije i otad je zabeležilo porast od čak 90 odsto.

U izveštaju GVI se navodi da od ukupnog vremena koje se provede na tabletima, 70 odsto se odnosi na gledanje video-sadržaja od 10 minuta ili više, a 30 odsto na sadržaje koji traju duže od jednog sata.

Međutim, tableti nisu jedini uređaji koji se koriste za gledanje video-snimaka. Igračke konzole (uređaji za igranje video-igara) i televizori svih modela priključeni na internet takođe su sve popularniji za pretragu i praćenje različitih sadržaja.

Tableti se, prema GVI, klasifikuju vrlo dobro sa stanovišta komfora. Koristiti tablet, televizor s priključkom na internet, konzolu, iz svoje udobne fotelje, nudi naravno mnogo više komfora nego računar. Uopšteno govoreći, ljudi se sve više opredeljuju za internet radi gledanja filmova, televizijskih emisija, događaja uživo, u odnosu na tradicionalne televizijske kanale.

Globalni video indeks, anonimno, svakoga meseca analizira navike blizu 200 miliona video-korisnika u gotovo 130 zemalja.

Leave a Reply