IT

Tagovani kao meta napada na fotografiji na Facebook-u

SophosLabs je upozorio korisnike Facebook-a na spam kampanju čiji je cilj infekcija računara korisnika malverom do koje dolazi kada korisnik klikne na zlonamerni link u lažnom email obaveštenju da ste označeni na nekoj fotografiji.

Sve izgleda uobičajeno osim jednog detalja a to je ime domena pošiljaoca linka koje je u ovom slučaju Faceboook.com, a ne Facebook.com. Naizgled je isto ali u pitanju je jedno slovo “o” više u domenu.

Subject: Christine McLain Gibbs tagged a photo of you on Facebook
From: Facebook <[email protected]>

Ukoliko korisnik klikne na link dobijen u email-u, on neće dospeti na Facebook-ov sajt. Umesto toga, biće doveden na web sajt koji hostuje zlonamernu iFrame skriptu koja koristi pogodnosti Blackhole exploit alata i izlaže računar korisnika riziku od infekcije malverom.

Korisnik koji klikne na dugme “See Photo” u email-u dospeva na zlonamerni sajt i pre nego što stigne da reaguje, brauzer ga preusmerava na Facebook stranicu nepoznate osobe i to ne one od koje je navodno stigao email.

Sophos je identifikovo zlonamerni kod kao Trojan/JSRedir-HW.

Eksperti za bezbednost u kompaniji Smart d.o.o., regionalnom zastupniku Sophos proizvoda, savetuju Vam da redovno ažurirate svoje antivirusno rešenje kao i da budete oprezni kod poruka koje dobijate od nepoznatih izvora.

Leave a Reply