IT

Talibani uhakovali američke Predatore

Militanti u Iraku koriste softver od 26 dolara da bi presretali žive video-snimke američkih bespilotnih letelica Predator, koje im mogu pružiti informacije potrebne da izbegnu ili nadziru američke vojne operacije, piše u četvrtak The Wall Street Journal.

Visoki vojni i obavještajni dužnosnici kazali su da su šiitski pobunjenici, koje podržava Iran, presreli video-snimke emitovane uživo koristeći nezaštićene komunikacijske linije nekih od bespilotnih letelica. Šiitski borci u Iraku, koristeći softverske programe kao što je SkyGrabber, dostupne već za 25,95 dolara na internetu, redovno “hvataju” emitovanje video-snimaka sa letelica, prema navodima osobe upoznate sa izveštajima o tom pitanju, navodi WSJ.

Američki službenici kažu da nema dokaza da su militanti bili u stanju da preuzmu nadzor nad bespilotnim letelicama ili na drugi način ometaju njihove letove. Ipak, presretanje komunikacija Predatora može američkim neprijateljima dati prednost na ratištu, sa uklanjanjem elementa iznenađenja u pojedinim misijama ili olakšati pobunjenicima da utvrde koji su putevi i zgrade pod američkim nadzorom.

Presretanje ukazuje na potencijalnu ranjivost rastuće mreže bespilotnih letelica, koje su postale ključno američko oružje u Afganistanu i Pakistanu. Obamina administracija snažno se oslanja na bespilotne letelice, jer one omogućavaju sigurno praćenje i izvođenje udara na pobunjeničke ciljeve u područjima gde bi slanje američkih vojnika bilo politički neodrživo i previše rizično.

Američki vojnici u Iraku otkrili su problem krajem 2008. kada su uhapsili šiitske militantne čiji je laptop sadržavao fajloce sa video snimkama bespilotnih letelica. U maju ove godine, američki vojnici našli su presretnute video snimke sa Predatora u drugom laptopu militanata, pa su neki službenici zaključili da militantne grupe koje obučava i finansira Iran, redovno presreću video snimke sa letelica. (SB-WSJ)

Leave a Reply