IT

Tehnološka predviđanja koja se nisu obistinila

Predviđati budućnost je nezahvalan posao – pogrešna predviđanja su češća od tačnih, a i duže se pamte.

Primer je tvrdnja da “kućni kompjuteri nikome ne trebaju”, ili da televizija neće zaživeti. Deset najvećih promašaja predviđanja na polju tehnologije upravo su objavljeni u tehnološkom časopisu T3, koji uređuje Majkl Bruk:

Ima tu pravih bisera”, kaže on. “Jedan od meni najdražih je opaska glavnog inžinjera britanske pošte Vilijama Prisa koji je 1878. godine rekao – ‘Amerikancima će telefon još i trebati, ali nama neće’. Imamo dovoljno kurira. Ne mogu da se ne nasmejem kada zamislim sve te kurire kako trče širom Britanije i isporučuju raznorazne poruke“.

Tu je izvesno i Aleks Luit, predsednik korporacije Luit koja je pedesetih godina prošlog veka proizvodila usisivače. On je tada vrlo samouvereno tvrdio da će usisivači na nuklearni pogon kroz deset godina postati stvarnost.

“Opsesija nuklearnom energijom”

Majkl Bruk o tome kaže: “Sredinom prošlog veka u Americi svi su bili opsednuti nuklearnom energijom. Izgleda da su mislili da je nuklearna energija odgovor za sve, kao najčistija i najbezbednija. Iz istog perioda je i izjava direktora američke pošte, koji je izjavio: na pragu smo ere u kojoj će se pošta dostavljati raketama“.

Na spisku su i izjave ljudi od kojih bi se očekivalo da, u najmanju ruku, znaju o čemu pričaju. Osnivač Majkrosofta Bil gejts je tako na primer rekao da “nikome nikada neće trebati kućni računar sa memorijom većom od 640 kilobajta“.

“To je samo malo više od pola megabajta, a kompjuteri koji se danas prodaju imaju bar gigabjt memorije”, kaže Majkl Bruk. “Tako da je čovek koji je otac kućnih računara dobro promašio. Alan Šugar, osnivač tehnološke firma Amstrad je koliko 2005. rekao da ajpod nikoga neće zanimati, baš kao što je legendarni holivudski producent Deril Zanuk rekao da televizija nikada neće zaživeti, jer će ljudima vrlo brzo dosaditi da bulje u drvenu kutiju”.

A kada je već raskrinkao tuđe zablude, usuđuje li se Majkl Bruk da i sam predvidi budući razvoj tehnologije?

“Mislim da će laptopove, televizore, MP3 plejere i sve slične sprave zameniti mobilni telefon. Sve će se vrteti oko mobilnog telefona – to će biti jedina sprava koja će vam biti potrebna”, kaže Majkl.

Leave a Reply