E-servisi · IT · Telekomunikacije

Telekom Srbije na berzi u Frankfurtu ili Londonu

Poslovni klub „Politike“: Jasna Matić, ministar telekomunikacija i informatičkog društva

Do pre samo nekoliko godina, vest da će i seoska domaćinstva u najzabačenijim predelima Srbije dobiti telefon i da će Internet veza biti dostupna i na ulici, delovala bi kao prvoaprilska šala. Mnogi će i danas reći da je to nemoguće, jer i u centru Beograda hiljade pretplatnika i dalje imaju dvojničke linije.

Međutim, srpske telekomunikacije grabe napred krupnim koracima. Stiže nam „vajmaks” bežični Internet, na pomolu je i konkurencija u fiksnoj telefoniji, a Telekom „Srbija“ izlazi na neku od svetskih beri – najavljuje Jasna Matić, ministar telekomunikacija i informatičkog društva, bivši državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom i direktor Agencije za strana ulaganja

Za sledeću godinu najavljen je izlazak Telekoma „Srbija“ na svetsko tržište kapitala. Šta država kao vlasnik 80 odsto našeg nacionalnog telekomunikacionog operatera očekuje od toga?

Emitovanje akcija Telekoma na međunarodnom tržištu kapitala biće naša prva inicijalna javna ponuda i prvo pojavljivanje na svetskom finansijskom tržištu i zato je jako važno da to bude uspešan proces. Planirano je da to bude na jednoj od svetskih berzi, Frankfurt ili London – to će reći privatizacioni savetnik koji treba uskoro da bude izabran. Istina je da nam ne ide naruku trenutna situacija na svetskom finansijskom tržištu, ali videćemo kako će se ona razvijati.

Koliki udeo akcija Telekoma će biti ponuđen?

U početku se razmišljalo da to bude oko deset odsto, ali videćemo. Taj udeo možda nije dovoljan za uspešan plasman na svetskim finansijskim tržištima tako da će tu verovatno doći do izmene, deo akcija koji će biti ponuđen na tržištu će odrediti grupa eksperata zajedno sa privatizacionim savetnikom.

Jedan deo stručne javnosti, ipak, tvrdi da energetiku, EPS, Telekom i druge strateške sektore ne treba privatizovati. Vi ne mislite tako?

Po meni, to nije neko mnogo glasno izraženo mišljenje. Kod nas u zemlji, generalno postoji jedna doza otpora prema privatizaciji i reformama, ali ono što je nesporno jeste da su javna preduzeća izvor neefikasnosti za celu privredu. Država tu mora da uvede promene ako želimo da naša privreda bude efikasnija i konkurentnija, što još uvek nije slučaj.

S obzirom na to da je „Dojče telekom“, proletos postao suvlasnik grčke telekomunikacione kompanije OTE, koja u Telekomu Srbija ima 20 odsto kapitala, da li očekujete da će „Dojče telekom” biti zainteresovan za akcije našeg telekoma?

Činjenica je da je „Dojče telekom” zainteresovan za naše tržište i postoje određene indicije da je ta kompanija zainteresovana za suvlasništvo u Telekomu „Srbija”, ali pitanje je da li je to njihovo opredeljenje na kratak ili nešto duži rok. U svakom slučaju, kada budemo znali koliki deo Telekoma će se ponuditi na prodaju, biće jasnije i koje bi kompanije mogle biti zainteresovane za kupovinu akcija Telekoma.

Najavljena je liberalizacija telekomunikacionog sektora u kojem Telekom „Srbija” i dalje ima povlašćen položaj. Da li taj proces, uoči privatizacije, može da smanji vrednost kompanije?

Imali smo takva iskustva u privatizaciji, da smo prodali većinsko učešće na tržištu što je imalo određene negativne posledice na konkurenciju i dalji razvoj tržišta. Ali kada nešto prodate, ne možete posle da se predomislite. Zato nam treba plan kada će doći do liberalizacije. Da li je to dan pre ili posle privatizacije ne znači mnogo, jer vi prodajete buduće prihode. Liberalizacija je proces koji sleduje zbog pravila Svetske trgovinske organizacije, Evropske unije, a da li ćemo danas liberalizovati pa sutra prodati, ili obratno, to nema značaja. Bitno je da kupac zna šta kupuje. Najvažnije je da ne prodamo monopol koji će onemogućiti dalji razvoj usluga za građane i privredu.

Šta će konkretno doneti liberalizacija?

Telekom je izrazio spremnost i interesovanje da dođe do ubrzanog procesa liberalizacije, tu naravno mislimo na fiksnu telefoniju, a to je nešto što smo dugo čekali. Mada, spremnost Telekoma nije presudna, jer je to neumitan proces i to je predviđeno strateškim dokumentima. Telekom više nije zakonom zaštićen kao monopolista i liberalizacija kreće sledeće godine, kojom dinamikom –videćemo, i to je jedan od elemenata strategije celog procesa. Videćemo kako će liberalizacija uticati na privatizaciju i obratno, i napraviti jedan optimalan plan koji garantuje uspešno pojavljivanje Srbije na svetskim berzama ali i nesmetan razvoj telekomunikacija.

Telekom je po prihodima najuspešnije domaće preduzeće, a sa druge strane, u 21. veku još imamo dvojnike. Kako to objašnjavate?

Činjenica je da u fiksnu telefoniju nije dovoljno i intenzivno investirano. To je direktna posledica izostanka konkurencije. I u drugim zemljama u tranziciji nije bilo drugačije, ali napredak telekomunikacione tehnike ukazuje da više neće biti razvlačenja žica i da će građani usluge i servise dobijati brže. Mi kao ministarstvo pravimo regulativu koja će dovesti do većeg izbora usluga i servisa za građane u najskorije vreme. Republička agencija za telekomunikacije – RATEL, napravila je pravilnik o VOIP-u ( Internet telefoniji), pravilnik o mrežama i međunarodnom povezivanju, na koje je Ministarstvo dalo pozitivno mišljenje. To će omogućiti intenzivniju konkurentsku dinamiku u fiksnoj telefoniji i Internetu. Priprema se i izmena plana namene frekvencija sa ciljem da se objavi konkurs za pružanje usluga bežične – fiksne telefonije, takozvane CDMA tehnologije, što će omogućiti ruralnim krajevima Srbije da dobiju telefonske priključke i pristup Internetu.

Zar bežična telefonija već nije prisutna? Koliko je nama poznato u okolini Novog Pazara Telekom je već uveo tu uslugu.

Telekom je koristio eksperimentalnu dozvolu i mi sada želimo da to zakonski regulišemo, jer još uvek ne postoji regulativa za ovakvu vrstu pružanja usluga.Naše ministarstvo će raditi na tome tako da takve dozvole mogu da dobiju i drugi operateri.

Kako stoje stvari u mobilnoj telefoniji?

Tu imamo relativno jaku konkurenciju, tržište je živnulo što se vidi i po penetraciji od 113 odsto. To nisu svi aktivni brojevi ali činjenica je da je došlo do unapređenja mobilne telefonije i da su usluge bolje, cene pale, a pokrivenost Srbije je veća. To smo i očekivali sa dolaskom konkurencije.

Šta možete da nam kažete o tržištu kablovsko-distributivnih sistema?

RATEL je konstatovao da kablovski operater SBB ima značajno tržišno učešće u oblasti kablovsko-distributivnih sistema. SBB zbog toga, baš kao i Telekom sa fiksnom telefonijom, mora da formira cene u skladu sa troškovnim principom. Odnosno da opravda cenovnu politiku, da se vide troškovi rada. Tu inače ima dosta nerazumevanja sa svih strana. Nije moguće stvari promeniti preko noći, jer imamo dosta jake zatečene interese, koji se bore da sačuvaju pozicije.

Koliko Srbija ima korisnika Interneta? 

Došlo je do velikog rasta, posebno u oblasti ADSL pristupa. Trenutno, oko 40 odsto građana koristi Internet.Stvari se tu i dalje razvijaju.

Koliko je Internet zaista koristan u našoj zemlji? Odnosno, da li većina naših građana računare i dalje koristi samo za elektronsku poštu? 

Činjenica je, i to moramo priznati, da ne postoje elektronski servisi – odnosno sadržaj koji bi omogućio aktivnije korišćenje Interneta. Postoji zakon o elektronskom potpisu koji će moći da se primenjuje za oko mesec dana. PTT „Srbija” je krenula u proces dobijanja sertifikata kako bi mogla da izdaje sertifikate o elektronskom potpisu i treba im još nekoliko nedelja da taj proces završe. To je prvi korak a onda sledi faza u kojoj će državne institucije uspostaviti različite elektronske servise za građane i privredu. Trenutno, banke već nude jedan nivo „e-benkinga”.

Dokle je stigao projekat elektronske vlade?

Očekujem da će elektronske sednice vlade krenuti početkom naredne godine. Naš cilj da se sprovede ovaj projekat u delo jeste da državni službenici zamene ogromne količine papira dokumentima u elektronskoj formi. Iza toga stoji sistem upravljanja dokumentima, u elektronskom formatu, koja idu od ministarstava ka generalnom sekretaru i dalje na sednicu vlade.

A kada će građani moći da elektronski komuniciraju sa državom i tako izbegnu sporu administraciju?

Pre toga neophodno je da se državne institucije međusobno povežu i povežu baze podataka. One sada nisu harmonizovane. Na primer, MUP ima najveću bazu podataka ali da bi ona mogla da se koristi za potrebe građana, neophodno je rešiti bezbednost. Za sada nema standarda ni propisa, ne postoji redosled koraka ali time će se baviti posebna radna grupa koja je trenutno u procesu formiranja.

Iz Vašeg ministarstva sve češće stižu vesti o „vajmaks“ tehnologiji koja će napraviti svojevrsnu revoluciju u pristupu Internetu. O čemu je reč i šta konkretno korisnici mogu da očekuju?

Ova tehnologija omogućava da Internet signal u kuće i kancelarije stiže bežično. Zahvaljujući toj tehnologiji, Internet će moći da se koristi i van zatvorenog prostora, gde god stiže „vajmaks” signal. Inače, do kraja ove godine biće završen i pravilnik o „vajmaksu”.

Nezvanično se može čuti da Telekom traži poskupljenje u fiksnoj telefoniji. Da li je to tačno?

Telekom je Republičkoj agenciji za telekomunikacije podneo zahtev za rebalans tarifa. Taj dokument još nije stigao do Ministarstva telekomunikacija tako da nismo upoznati kakvo i koliko poskupljenje traži Telekom. Ja lično mislim da je pretplata niska, 75 dinara, koliko košta litar mleka – za nešto što ipak predstavlja veliki kvalitet u životu. Lokalni impulsi su takođe jeftiniji nego u zemljama sa kojima se poredimo. Ostalo nije jeftinije nego što bi trebalo da bude, a kako se meni čini, nešto je možda čak i skuplje.

Koliko vredi srpsko tržište telekomunikacija?

Između 1,5 i 1,6 milijardi evra. Za ovu godinu predviđen je rast od deset odsto. Najveći deo generiše mobilna telefonija a potom slede softversko i hardversko tržište.

Političari često govore da će Srbija postati centar regionalne industrije informaciono-komunikacionih tehnologija. Koliko je realno reći da je naša zemlja IT lider u ovom delu Evrope?

To nije prazna priča. Realni preduslovi postoje a o tome svedoči i dolazak indijskih investitora u Inđiju, gde će graditi tehnološki park. Plan je da krajem oktobra počnu zemljišni radovi i da idućeg leta imamo prvi objekat.

Najavljeno je da će taj park privući mnoga zvučna imena IT industrije. Da li je poznato ko dolazi u Inđiju?

Nesporno je da imamo izuzetno dobrog investitora, koji je već izgradio dva IT parka u Indiji i jedan u Maleziji. Tamo danas posluju najveća imena ne samo IT industrije već i finansijskih kuća. Nema razloga da to ne bude slučaj i sa parkom u Inđiji i investitor će svakako nastojati da dovede dobre „stanare”, poput „Simensa”, „Goldman Saksa”, „Microsofta” i IBM-a. Vlada će zbog toga u saradnji sa investitorom intenzivirati marketinške aktivnosti i reklamirati Srbiju kao pogodnu destinaciju za poslovanje. Nadamo se da će se u ovom IT parku zaposliti veliki broj domaćih stručnjaka, i da će se neki, koji su svojevremeno napustili Srbiju, vratiti.

Možemo li očekivati da Inđija postane centar IT, Niš elektronske a Kragujevac automobilske industrije?

To su sektori u kojima imamo tradiciju, uspehe a ti sektori u svetu imaju veliki rast. To je ideja strategije privrednog razvoja. Lakše je naći mesto u nečemu što raste. Mi ne možemo da radimo čipove i matične ploče jer je sva masovna proizvodnja na Dalekom istoku. Ali za proizvode u malim serijama, koji traže visok kvalitet i brzu isporuku Evropi, koja je najveće tržište sveta, mi smo optimalno pozicionirani i ne treba zanemarivati tu prednost.

Marko Lakić

——————————————————–

Fiskalna disciplina

Koliko se strani investitori interesuju za Srbiju i koliko je naša zemlja izgubila zbog tenzija posle proglašenja nezavisnosti Kosmeta i odugovlačenja sa formiranjem vlade?

Imali smo investitore koji su u međuvremenu našli druge lokacije. „Mercedes” je otišao u Mađarsku a u jednom trenutku imali smo „Samsung”, koji je otišao u Poljsku. Kada kompaniji trebaju novi kapaciteti, ona mora da ih nađe u roku od šest meseci do godinu dana. Ako situacija kod nas nije dobra, on će izabrati drugu lokaciju. Zato se prilike moraju iskoristiti kada ih ima. Mi toga nismo svesni i tu se zavaravamo.

Posle nekoliko godina iz vlade smo ponovo čuli zalaganje za novi, istina monitoring aranžmanom sa MMF-om. Koliko bi prisustvo Fonda doprinelo drugačijoj percepciji investitora o našoj ekonomiji.

MMF kao primarni cilj ima očuvanje makroekonomske stabilnosti koja je važna i za investitore. A, činjenica je da je nama potrebna fiskalna disciplina i ne bi bilo na odmet da nas MMF malo nadzire.

Ipak ono što je za investitore najvažnije jeste ubrzanje evropskih integracija, koje predstavlja najpouzdaniju garanciju stabilnosti i prosperiteta. (Politika / 21.09.2008)

Leave a Reply