Telekomunikacije

5 milijardi korisnika širokopojasnog mobilnog interneta do 2017

Izveštaj kompanije Ericsson o internet saobraćaju i tržištu pokazao nam je neke zanimljive statistike kao što su porast mobilnih pretplatnika u svetu za 12% dok je mobilna penetracija na svetskom nivou dostigla 87%. Kako bismo saznali nešto više o ovom istraživanju razgovarali smo sa gospodinom Antoniom Pasarelom, generalnim direktorom kompanije Ericsson u Srbiji.

1.       Novi izveštaj o internet saobraćaju i tržištu kompanije Ericsson upućuje na to da će do 2017. godine u svetu biti pet milijardi korisnika širokopojasnog mobilnog interneta. Koji je glavni razlog koji će izazvati ovakav nagli porast korisnika mobilnog interneta.

Pre svega, jasno je da sve postaje mobilno. Ponašanje korisnika se menja kroz njihovu upotrebu modernih tehnologija. Oni žele da budu spojeni na Internet bez obzira na to gde se nalaze. Žele da gledaju online video dok se voze autobusom na posao ili u školu, žele da koriste usluge u oblaku dok ispijaju Campari na plaži. Ukratko, oni žele da unaprede svoj stil života i da svoj svakodnevni život učine što mobilnijim.

2.       Da li možda ključ ovog razvoja može da bude i razvoj tehnologije, prvenstveno razvoj i povaćanje prokrivenosti 3G i LTE mreža?

Da, naravno! Svaki mobilni priključak zahteva dobru i kvalitetnu mrežu i upravo je ovo mesto gde Ericsson ulazi u priču. Danas se više od 40 odsto svetskog mobilnog sabraćaja odvija kroz Ericsson mreže. Naša oprema opslužuje dve i po milijarde pretplatnika. Naše predviđanje je da će do 2017. godine preko 85 odsto stanovništva biti pokriveno WCDMA/HSPA mrežama. LTE mreže se trenutno grade u svi delovima sveta. U februaru ove godine LTE mreže su pokrivale 315 miliona stanovnika širom sveta. Procenjujemo da će za pet godina LTE mreže pokrivati 50 odsto svetske populacije.

3.       Pametni telefoni postaju dostupni sve širem krugu korisnika, pogotovo u zemljama kao što je Srbija. Da li možete da nam kažete nešto o ovom novom trendu?

Rast pametnih telefona je ogroman. Oko 35 do 40 odsto mobilnih uređaja prodatih u prvom kvartalu ove godine su bili pametni telefoni. 40 odsto korisnika pametnih telefona pristupaju internetu i aplikacijama čak i pre nego što ustanu iz svog kreveta. Nakon ustajanja, internet i aplikacije koriste se konstantno, a najviše se koriste tokom putovanja na posao ili u školu.

Iako se mobilni internet najviše koristi u gradskom prevozu, podzemne železnice i tuneli ograničavaju njegovu upotrebu. Kada se ovakvi problemi pojave oni postaju izvor frustracije za neke od korisnika.Korisnici koji su trenutno zadovoljni mrežom će zanemariti neke od ovih poteškoća u pristupu, ali će isto tako da očekuju unapređenje mreže u skorije vreme.

4.       Vaše istraživanje pokazuje da mobilni PC korisnici i dalje vode u upotrebi mobilnog interneta. Kakva su vaša predviđanja u ovom segmentu?

Ericsson procenjuje da će broj mobilnih pretplatinika sa na „zahtevnim“ uređajima porasti sa oko 850 miliona u 2011. godini na 3,8 milijardi u 2017. godini. Ovaj broj uključuje korisnike pametnih telefona, mobilnih računara i tablet računara sa mobilnim pristupom.

Do kraja 2011. godine, prosečni laptop spojen na mrežu generisao je oko 2 GB saobraćaja mesečno, dok je prosečni pametni telefon generisao oko 500 MB. Smatra se da će do kraja 2017. godine prosečan mobilni računar generisati oko 8 GB saobraćaja, dok će ta brojka za pametne telefone biti oko 1 GB.

Naše istraživanje je pokazalo da su ordeđeni mobilni operativni sistemi zaslužni za povećan protok podataka. Sistemi kao što su iOS za iPhone, Android i Windows u proseku generišu pet do deset posto više saobraćaja nego drugi uređaji.

2 thoughts on “5 milijardi korisnika širokopojasnog mobilnog interneta do 2017

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Impresivno predvidjanje: “5 milijardi korisnika širokopojasnog mobilnog interneta do 2017”!

  Za obezbedjivanje tih mobilnih internet komunikacija predvidvidjeno je vec sada 1.200 MHz!

  Brojne bazne stanice za te komunikacije imace po planu efektivnu zracenu snagu oko 1.000 W!

  Krajem 2014. godine ukida se SAD zakonski moratorijum na internet takse!

  Krajem 2012. godine odrzace se Dubaiu vazna Svetska konferencija o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12). Ili, drugim recima, svetska konferencija o internet informacijama i (telekmunikacijama, sa interesantnim temama: http://www.itu.int/en/wcit-12/Pages/WCIT-backgroundbriefs.aspx

  Itd. i tsl. – da ti pamet stane. A pre samo 40 godina razvijao sam u EI Fabrika elektronskih uredjaja “Pionir” analogne kopnene mobilne radio-uredjaje sa 22 kanala za policiju i vojsku (npr. MRS 420-22).

  Ko sada moze znati i predvideti kako se izgledati i ko ce planirati i organizovati (ISOC ili ITU, ili kombinacija ove dve organizacije) “mreze sledece generacije”, na primer, oko 2020. godine?

 2. Aca

  Sve je više pametnih telefona i glupih ljudi.

  A već 2022. se predviđa 20 milijardi korisnika. Moraćemo da povećamo natalitet.

Leave a Reply