Telekomunikacije

AT&T preuzima T-Mobile USA

Panevropski i vodeći nacionalni indeksi akcija u Nemačkoj, Velikoj Britaniji Francuskoj su ojačali, posle izveštaja da je američka telekomunikaciona kompanija – AT&T rešila da preuzme od Dojče telekoma firmu T-Mobil USA za 39 milijardi dolara.

Svodni indeks akcija u Evropi – FTSEurofirst – ojačao je, inače, u prepodnevnom poslovanju 1,6 odsto, dok su deonice Dojče telekoma “odletele u vis” za 16 procenata, posle izveštaja o pomenutoj prodaji kompanije T – Mobil USA. Japansko tržište akcija, na kome su deonice minule sedmice pojeftinile, proseku, deset odsto, zbog državnog praznika nije radilo, a reginalni indikator kretanja cena akcija uvećan je 1,4 odsto.

One thought on “AT&T preuzima T-Mobile USA

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    SAD su u u antimonopolskoj akciji pocetkom 1984. godine razbile AT&T – kompaniju monopolistu na novi, manji AT&T i vise regionalnih Bel kompanija.

    Danas, oveliki igrac AT&T posle 27 godina kupuje “manjeg” igraca, te imamo klasicni slucaj rekoncentracije i vracanja na (pseudo-)monoposki polozaj na trzistu za mobilne telefonske i, verovatno, internet usluge.

    Neki su ranije rekli: “monopol je mrtav”, a ja sada kazem: “ziveo monopol”.

Leave a Reply