Telekomunikacije

Blagi rast Ericsson-a u trećem kvartalu

“Prodaja je u ovom tromesečju porasla 2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na prošlo tromesečje ostala je gotovo na istom mivou zbog negativnih uticaja snažne švedske krune,” kaže Hans Vestberg, predsednik i glavni izvršni direktor korporacije Ericsson. “Prodaja u ovom tromesečju za uporedne stavke, prilagođena za kursne razlike i hedging smanjila se 5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prodaja mreža porasla je 6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine uz kontinuirani prelazak sa glasovnog na data područje poslovanja. Globalne usluge veće su 3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i predstavljaju oko 40% ukupne prodaje. U lokalnim valutama profesionalne usluge porasle su 10%. Prodaja multimedije pala je 31% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavni prioritet bio je ublažiti učinke nedostatka komponenti i „uska grla“ u lancu nabavke naše industrije. Situacija se postupno popravila tokom tromesečja ali zadovoljavanje zahteva za mobilnim širokopojasnim pristupom i dalje predstavlja izazov. Premda su „uska grla“ u lancu nabavke rešena, nedostatak komponenti ostaje i dalje problem.

Neto dobit se povećala u odnosu na isto razdoblje prošle godine i u odnosu na prošlo tromesečje većinom zbog boljih rezultata poslovanja i zarade Sony Ericssona, kao i manjih troškova restrukturiranja. Novčani tok je snažan i u ovom tromesečju iznosi 1,4 milijarde evra.

Tokom kvartala nastavio se rast mobilnog širokopojasnog pristupa, posebno u Severnoj Americi i Japanu. U Kini se tokom ovog tromesečja povećala potražnja za širenjem 2G kapaciteta. Indija se postupno poboljšala sa 2G isporukama i u izboru 3G isporučilaca i tu smo zadržali naš tržišni udeo. Zapadna Evropa je još usporena premda smo osvojili naše prve ugovore u području modernizacije, u kojima se instalirana 2G/3G baza modernizuje koristeći višestandardnu radio pristupnu tehnologiju. Na drugim tržištima zabeležen je spori oporavak uz nastavak opreznog investiranja operatora. Širom sveta operatori se usredsređuju  na smanjenje operativnih troškova i outsourcing pojedinih aktivnosti.

Mogućnosti rasta poslovanja na našem tržištu nastavljaju se, a sinergijska snaga našeg tehnološkog liderstva i skalabilnosti, uz globalnu prisutnost i kompetentne zaposlene predstavlja našu glavnu prednost“, zaključio je Hans Vestberg.

Neto prodaja u trećem tromesečju iznosi 5,2 milijarde evra dok je u istom razdoblju prethodne godine iznosila 5,1 milijardi evra, što je porast od 2%. U poređenju sa prethodnim tromesečjem prodaja je gotovo na istom nivou.

Nedostatak industrijskih komponenti i uska grla u lancu nabavke imali su negativan uticaj od 300-400 miliona evra na prodajne rezultate u drugom tromesečju. Situacija se postupno poboljšala, međutim ostaje izazov da se u potpunosti ispune zahtevi na području mobilnog širokopojasnog pristupa.

Leave a Reply