Telekomunikacije

Bolji razvoj video komunikacija u budućnosti

Cisco će preuzimanjem norveškog Tandberga proširiti ponudu u segmentu kolaboracije i omogućiti klijentima novi pristup globalnom poslovanju

Cisco® je objavio danas da je dao ponudu za preuzimanje firme Tandberg (sa sedištima u Oslu u Norveškoj i Njujorku), jednog od globalnih lidera u video komunikacijama, uključujući širok spektar prvoklasnih video-uređaja i rešenja za mrežnu infrastrukturu, uz interoperabilnost među kompanijama i vendorima. Ovim predloženim preuzimanjem, Cisco će u segmentu kolaboracije ponuditi više rešenja za veći broj klijenata, sa namerom da ova tehnologija bude masovnije prisutna u svetu.

Prema odredbama dogovora, Cisco će ponuditi kupovinu akcija Tandberga u vrednosti od 153.5 norveških kruna po akciji, a ukupne vrednosti oko tri milijarde dolara, što je jednoglasno predložio Tandbergov odbor direktora.
Preuzimanje bi trebalo da bude okončano tokom prve polovine sledeće godine, ukoliko ne dođe do nekih izmena u skladu sa odredbama dogovora, uključujući zakonske odredbe u Americi i drugim zemljama. Očekivanja kompanije Cisco su da će akvizicija doprineti porastu vrednosti kompanije 2011. godine.

Vizija kolaboracije kompanije Cisco je da omogući novi način korporativne produktivnosti, brzinu i inovativan pristup u načinu na koji ljudi komuniciraju, razmenu znanja i poboljšanje poslovnih rezultata unutar i među kompanijama. Tehnologija Telepresence i video visokog kvaliteta su redefnisali, produbili, i pritom olakšali način komunikacije korisnika, prerastajući u znatno širi segment tržišta kolaboracije.

Cisco će u svoju vrhunsku kolaboracionu arhitekturu integrisati Tandbergove video uređaje i rešenja za mrežne infrastrukture, čime će porasti interoperabilnost među kompanijama i vendorima – od upotrebe sa radnog mesta do TelePresence uređaja sa više ekrana. Ova rešenja koristiće klijentima kompanije Cisco, ali će doprineti i većem interesovanju za video kolaboraciju globalno.

Akvizivija potvrđuje interes kompanije Cisco da i dalje ulaže u tržište Evrope, kao centra inovacije širom sveta, dok će ubuduće Tandberg biti pozicioniran kao centar u segmentu video komunikacija, zajedno sa partnerskom belgijskom kompanijom.

Tandbergovih 1500 zaposlenih širom sveta, sa centrima inovacije u Norveškoj i Velike Britanije, biće veoma bitan deo Cisco video tima u porastu. Završetkom preuzimanja, dotadašnji direktor Tandberga Fredrik Halvorsen biće šef Cisco TelePresence Technology Grupe, a o svom radu izveštavaće Martina de Bera, starijeg potpredsednika Cisco Emerging Technologies Group.

Džon Čejmbers, predsednik i CEO kompanije Cisco

“Cisco i Tandberg imaju iznenađujuće slične kulture i dele viziju na koji način svet treba da posluje, kroz kolaboraciju i video komunikaciju, rekao je Džon Čejmbers, predsednik i CEO Kompanija Cisco. – Kolaboracija, koja je postala moguća razvojem Web 2.0 tehnologije, tržište je vredno 34 milijarde dolara i još je u porastu. Najnovija akvizicija dokaz je finansijske snage i sposobnosti kompanije Cisco da brzo preuzima ključne tržišne pravce razvoja.“

Leave a Reply