Kablovska i sat. TV · Telekomunikacije

Cena digitalizacije između 20 i 70 miliona evra

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić ocenila je danas da je 4. april 2012. godine i dalje realan rok da se pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa.

Matić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS), istakla da jedini problem zasad predstavlja uspostavljanje nove upravljačke strukture emisione tehnike, i ukazala na neophodnost završetka tog procesa pre leta.

Ona je precizirala da bi cena digitalizacije mogla da iznosi između 20 i 70 miliona evra, i objasnila da je takva razlika u ceni moguća jer u video-tehnologiji cene brzo padaju i teško je predvideti kolika će ona biti za dve godine.

Matić je ukazala na to da u Srbiji ima više od 2,5 miliona domaćinstava, od kojih približno 1,5 miliona ima kablovsku televiziju, zbog čega bi građani morali da nabave adaptere za digitalni signal.

Prema njenim rečima, svim građanima koji primaju zemaljski signal, imaju svoju antenu ili antenu u zgradi, biće neophodno da kupe adapter, dok će za građane koji su već obuhvaćeni nekom vrstom socijalne podrške, a to se odnosi na više od 300.000 domaćinstava, država omogućiti nabavku adaptera.

Za ostale građane to neće biti veliki iznos i on će se kretati od 20 do 30 evra za osnovnu verziju, a za verzije adaptera koji u sebi imaju i funkcije DVD rekordera, na primer, cena će biti nešto veća, pri čemu uvođenje tih funkcija neće biti obavezno, ukazala je ona.

One thought on “Cena digitalizacije između 20 i 70 miliona evra

  1. Zoran

    Potreban je stručni napis o digitalnoj televiziji.Uz opširno objašnjenje šta je potrebno za prijem digitalnog signala.Opis rada digitalne TV,način prijema programa,opis antene i kako prima signal,ugradnja-na kakvoj poziciji(krov…)…

Leave a Reply