Telekomunikacije

Crnogorski Telekom u gradnju i modernizaciju mreže ove godine ulaže 2,3 miliona evra

Crnogorski Telekom investiraće do kraja godine 2,3 miliona EUR u izgradnju nove i modernizaciju postojeće fiksne telefonske mreže, najavljeno je juče iz ove kompanije.

Od toga će, kako je saopšteno, 1,5 miliona EUR biti utrošeno za realizaciju projekta Optika do kuće /Fiber to the Home/. Izvršni direktor Telekoma, Slavoljub Popadić, kazao je da će ta kompanija prva sprovesti optički kabl do domaćinstava, koji će imati superbrze internet servise najsavremenije generacije.

Popadić je najavio da će pristup internetu brzine do 100 megabita po sekundi /Mbps/ dobiti oko tri hiljade korisnika u tri primorske opštine. »Dovođenje optičkih kablova do stanova i zgrada individualnih korisnika radiće se paralelno u Herceg Novom, Budvi i Baru, na lokacijama gdje su inženjerski timovi kompanije procijenili da postoje najpovoljniji uslovi za uvođenje te tehnologije«, rekao je Popadić na konferenciji za novinare.

On je dodao da će, nakon te tri opštine, optički kabl biti sproveden i do domaćinstava u Tivtu, Kotoru i Ulcinju. »Kompanija će voditi računa gdje postoji kritični broj korisnika za ovu tehnologiju, kojima je ona potrebna. U pitanju je tehnologija koja je veoma skupa za provajdera«, naveo je Popadić. On je kazao da je Optika do kuće nova stvar i u zemljama zapadne Evrope, koje su prošle godine počele masovnije da primenjuju tu tehnologiju.

Optičkim kablom, kako je objasnio, moguć je prenos podataka ogromnim brzinama, što korisnicima omogućava pristup najzahtevnijim uslugama preko interneta. »Kapacitet optičke tehnologije je neuporedivo veći nego bakarne parice, koja je u Crnoj Gori preovlađujuća. Ogromna propusnost krajnjim korisnicima omogućava niz servisa, što će biti fokus Telekoma u narednom periodu«, rekao je Popadić.

Optička tehnologija omogućava prenos televizijskog signala u visokoj definiciji /High Definition/ (HD), odnosno, da više uređaja u jednom domaćinstvu može biti priključeno na Internet protokol televiziju (IPTV). »To su sve traženiji servisi i želimo da ih ponudimo na kvalitetan i stabilan način«, naveo je Popadić. On je kazao da će do kraja godine kompanija uložiti 800 hiljada EUR u izgradnju nove i modernizaciju postojeće bakarne infrastrukture.

»U nekim zonama i dalje ćemo imati bakarne parice, koje ćemo dalje unaprjeđivati. To je trenutno naš dominantni resurs, ali ćemo ga u daljoj perspektivi zamijeniti optičkim kablovima«, rekao je Popadić. On je saopštio da je telekomunikaciono tržište u Crnoj Gori na nivou onoga u najrazvijenijim državama zapadne Evrope. »U Crnoj Gori imamo sve servise koje možete naći, recimo, u Njemačkoj ili Francuskoj, od širokopojasnog fiksnog i mobilnog interneta do IPTV-a. Izgradnja Optike do kuće je nastavak razvoja svetskih trendova«, dodao je Popadić. Menadžer Sektora za razvoj IP mreže i servisa u Telekomu, Dušan Banović, kazao je da je uvođenje optike do domaćinstava izazov na zahteve koji donose novi servisi.

»Nove usluge, poput High definitiona (HDTV), uskoro će biti dostupne i našim korisnicima. To će biti odgovor na opšte zahteve korisnika, koji traže veće brzine protoka«, naveo je Banović. On je dodao da će optički kablovi značajno uticati i na stabilnost svih usluga koje pruža Crnogorskog Telekoma.

Leave a Reply