Telekomunikacije

Da li će Dojče Telekom kupiti Telekom Srbije?

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, tokom petodnevne posete Berlinu, sastao se sa njmačkim ministrom ekonomije. Razgovorali su o nemačkim ulaganjima u energetski sektor Srbije i privatizaciji Telekoma Srbije.

Krupni ekonomski projekti između Srbije i Nemačke već se polako realizuju. U Srbiji je aktivan nemački energetski gigant RWE, koji započinje gradnju više hidroelektrana u vrednosti od oko pet milijardi evra. Nije tajna ni da je nemačka telekomunikaciona kompanija ”Dojče Telekom” zainteresovana za kupovinu 40% kapitala u Telekomu Srbije koji se trenutno nalazi u procesu privatizacije, kaže potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Dojče Telekom indirektno posluje preko svoje grčke filijale ”Otea”, u kojoj imaju većinski udeo u kapitalu, objašnjava Đelić. ”Nijedna kompanija nije privilegovana! To će biti jedna međunarodna utakmica, a ukoliko nemački ”Dojče Telekom” uspe i postane većinski vlasnik Telekoma Srbije, to će biti dodatno jačanje ekonomskih veza Srbije sa vodećom ekonomskom silom Evrope, pa i sveta, Nemačkom”, rekao je Đelić.

”Mi smo zainteresovani, a srpski prijatelji neka odluče”

Interes Dojče Telekoma za kupovinu Telekoma Srbije, potvrdio je i nemački ministar ekonomije i tehnologije, Rajner Bruderle. ”Srbija će morati da donese odluku. Telekom će učestvovati na tenderu za prodaju, a naši srpski prijatelji će morati sami da odluče, kome će šta da daju. Mi spolja nemamo pravo da dajemo bilo kakve savete.”

Tokom današnjeg sastanka dogovoreno je i da u Srbiju uskoro doputuje ekipa nemačkih stručnjaka, saradnika Ministarstva ekonomije i tehnologije, koji će pregledati tehnološku opremljenost i stanje srpske privrede i poljoprivrede, te dati konkretne savete kako i na koji način je moguće podići tehnološki nivo srpske privrede, kaže potpredsednik Vlade Srbije.

”Znamo da je Nemačka među prva dva izvoznika u svetu, do skoro je bila prva, ali joj je Kina otela to mesto prošle godine. Nemačka je zemlja koja ima najkvalitetniji izvoz u domenu nauke i tehnologije, i nama je bitno to što će Nemačka biti saveznik u unapređenju tehnološkog stanja i nivoa naše privrede”, naglašava Đelić. Za kraj avgusta dogovoren je i planiran sastanak Međudržavne ekonomske komisije, čiji su članovi zadnji sastanak održali prije četiri godine. (izvor: DW)

Leave a Reply