Telekomunikacije

Dačić i Šutanovac potpisali Sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Dragan Šutanovac potpisali su danas Sporazum o saradnji u oblasti telekomunikacija koji će doprineti boljoj saradnji dva ministarstva.

Dačić i Šutanovac su na konferenciji za novinare, održanoj nakon potpisivanja tog sporazuma, ocenili da je tim dokumentom stvoren pravni okviru za još bolju saradnju vojske i policije i praćenje savremenih trendova u oblasti tehnologija.

Dačić je naveo da je situacija u oblasti telekomunikacija značajno promenjena, i dodao da su MUP i Ministarstvo odbrane, kao i vojska i policija, pred velikim zadatkom, a to je osiguravanje mira, stabilnosti i bezbednosti naše zemlje.

Ministar je istakao da tu pripada i borba protiv svih vidova kriminala i terorizma, kao i očuvanje državnog integriteta i teritorijalnog suvereniteta.

On je ocenio da postoji potreba za saradnjom i u oblasti novih tehnologija jer su državni resursi u toj oblasti ograničeni, i ukazao na to da i vojska i policija moraju da prate i nova tehnološka dostignuća.

Prema njegovim rečima, MUP je zainteresovan za korišćenje opsega i delova frekvencija koje koriste pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske, kao i za pristup pojedinim emisionim lokacijama koje su u vlasništvu sistema odbrane.

Dačić je dodao da MUP, koji upotrebljava jedan od najsavremenijih digitalnih sistema po “tetra” standardu, može da omogući značajnije učešće pripadnika Vojske u korišćenju te mreže.

Dva ministarstva, kao i vojska i policija, dobro sarađuju, što je od velikog značaja za očuvanje bezbednosti i sigurnosti, istakao je ministar unutrašnjih poslova i ponovio da nema jake države bez jake vojske i policije, kao i da nema jake vojske i policije bez poverenja građana u njih.

Šutanovac je istakao da dva ministarstva, kao i vojska i policija, sarađuju na mnogo višem nivou, i ukazao na to da je operativna saradnja mnogo bolja nego u prošlosti.

On je ocenio da potpisani sporazum treba da omogući racionalizaciju korišćenja nacionalnog resursa u oblasti telekomunikacija, i dodao da će taj dokument dovesti i do uštede u toj oblasti.

Dačić je rekao da je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, i naveo da je time ispunjena i poslednja stavka iz uslova Evropske komisije za stavljanje Srbije na belu šengen listu.

Šutanovac je izrazio očekivanje da će taj savremeni i moderni pravni akt u skupštinsku proceduru biti upućen po hitnom postupku i da će se naći na dnevnom redu sednice parlamenta zakazane za 6. oktobar.

On je istakao da je usvajanjem predloga ovog zakona završena pravno-normativna regulativa sa aspekta sprovođenja reformi u sistemu odbrane, i podsetio na to da je u skupštinskoj proceduri i pet zakona i dve strategije iz oblasti sistema odbrane.

Ministar je naveo da pomenuti predlog zakona treba da ispuni sve pretpostavke za to da Vojnobezbednosna agencija i Vojnoobaveštajna agencija rade u interesu vojske i države, kao i da na vreme budu presečeni svi izazovi, rizici i pretnje.

Prema njegovim rečima, u tom pravnom aktu novina je pre svega u uspostavljanju civilne kontrole, odnosno uspostavljanju, prvi put, institucije generalnog inspektora koji će kontrolisati rad tajnih službi.

Šutanovac je objasnio da je predlogom zakona predviđena i unutrašnja kontrola koja će proveravati rad tajnih službi “po dubini”.

Leave a Reply