Telekomunikacije

“Deutsche Telekom” glavni interesent za kupovinu Telekoma Slovenija

“Deutsche Telekom” i dalje nezvanično slovi za potencijalno glavnog interesenta za preuzimanje “Telekom Slovenije”, a zainteresovanih ponuđača ima više.

Nakon prikupljenih izjava o interesu, svi investitori koji ispunjavaju uslove iz konkursa biće pozvani u sledeći krug prodajnog postupka, saopšteno je iz državnog fonda SOD, ali se ne navodi o kojim kompanijama je reč.

Deonicama “Telekoma Slovenije” u petak (25. aprila 2014. godine) se trgovalo po pokazatelju 5,3 EV/EBITDA, odnosno blizu iznosu koji je meksicka kompanija “America Movila” platilila za “Telekom Austriju”, prenosi portal Seebiz.

TelekomSlovenije

Rok za iskazivanje interesa za kupovinu skoro tri četvrtine vlasničkog udela u “Telekomu Slovenije” istekao je 23. aprila.

Prodaje se paket od 4,75 miliona deonica ili 72,75% od ukupnog broja akcija slovenačkog nacionalnog telekomunikacionog operatera koji je u vlasništvu države, Kapitalske družbe (KAD), osiguravajućeg društva “Triglav” i Pozavarovalnice Sava, preneo je ranije internet portal “Business.hr”.

Slovenačka vlada i parlament su prošle godine “Telekom Slovenije” stavili na spisak kompanija koje će prodati u prvom krugu privatizacije. Na tom spisku nalazi se 15 kompanija u kojima država ima udeo u vlaništvu.

Kao najozbiljnijeg potencijalnog kupca slovenačkog telekomunikacionog operatera mediji već duže vreme spominju “Deutsche Telekom”, sa mogućnošću da kupovina bude izvedena preko njegove hrvatske kompanije HT ili preko “Magyar telekoma”.

Kao mogući zainteresovani investitori spominjale su se i ruske kompanije “Sistem Holding” i “Gazprom Telekom”, turski “Tuerk Telekom” i nordijski Telenor, kao i više investicionih fondova. Izvor: seebiz.eu

Leave a Reply