Telekomunikacije

Državni sekretar na Svetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama

Državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević učestvovao je na Svetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT 2012) koja se u organizaciji Međunarodne unije za telekomunikacije (International Telecommunication Union – ITU) održala početkom decembra 2012. u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lazarević se sastao sa Generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije dr Hamadunom Tureom i predstavio mu planove razvoja telekomunikacija u Republici Srbiji. Tom prilikom preneo mu je stav srpske delegacije da izmene Međunarodnog pravilnika o telekomunikacijama treba da doprinesu razvoju informacionog društva i dobrobiti svih građana i korisnika širom sveta, s posebnim naglaskom na poštovanje ljudskih prava, tehnološke neutralanosti i suvereniteta država članica ITU.

Delegacije iz više od 160 država razmotriće izmene Međunarodnog pravilnika o telekomunikacijama (International Telecommunications Regulations – ITR) prvi put od njegovog usvajanja 1988. godine.

Zaključci učesnika Svetske konferencije o međunarodnim telekomunikacijama (WCIT 2012) u organizaciji ITU, koja je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, uticaće na razvoj telekomunikacija u narednih dvadeset godina.

One thought on “Državni sekretar na Svetskoj konferenciji o međunarodnim telekomunikacijama

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Drzavni sekretar Stefan Lazarevic sa jos tri clana delegacije Srbije ucestvovao je na prvoj, neuspeloj Svetskoj konferenciji o medjunarodnim telekomunikacijama (WCIT-12) u Dubaiu, koja je usvojila nov, nikakav Pravilnik o medjunarodnim telekomunikacijama (ne, Medjunarodni pravilnik o telekomunikacijama), a koji je trebalo da doprinese (a nije) razvoju: savremene medjunarodne telekomunikacione mreze “Internet”, osnovne infrastrukture Interneta, nadionalnih segmenta Interneta, internet saobracaja i pristupa Internetu, s jedne strane, i globalne informacione ekonomije, globalnog informacionog drustva i tzv. globalnog kibernetskog prostora, s druge.

    Ocekivani konsenzus nije postignut, jer su i takva, nikakva Finalna akta ove, neuspele svetske konferencije potpisalo, od 151 delegacije, samo 89 delegacija.

Leave a Reply