Telekomunikacije

Ericcson modernizuje Swisscom mobilnu mrežu i uvodi LTE

Swisscom, najveći operator mobilne i fiksne telefonije u Švajcarskoj, proširuje svoje partnerstvo sa Ericssonom u vidu modernizacije mobilne mreže i uvođenja LTE tehnologije. Petogodišnji ugovor sa Ericssonom omogućiće Swisscom-u da nastavi sa pružanjem kvalitetnih usluga svojim korisnicima na još višem nivou.

Ericsson će modernizovati 6000 mobilnih stanica sa RBS 6000 multi-standard radio stanicama i optimizovaće kompletnu Swisscom-ovu mrežu. Korisnici ovog operatora širom zemlje, a pogotovo oni koji žive u područjima gde je mobilni saobraćaj gust, kao rezultat modernizacije dobiće znatno brži protok.

Hajnc Heren, Direktor Network i IT odeljenja kompanije Swisscom, rekao je: “Kako bi našim korisnicima obezbedili najkvalitetniju mrežu i usluge, prateći zahteve za povećanim mobilnim protokom, u narednih pet godina investiraćemo više miliona franaka u modernizaciju mobilne mreže. Zahvaljujući našem dugoročnom partnerstvu, mi smo dobro upoznati sa Ericssonovom ekspertizom na polju implementacije novih tehnologija i već smo utvrdili procese koji će nam omogućiti da racionalizujemo troškove tokom ovog projekta.

Anders Runevad, Direktor za region Zapadne i Centralne Evrope kompanije Ericsson, dodao je: „Drago nam je što ćemo biti u prilici da pomognemo Swisccom-u prilikom uvođenja LTE tehnologije koja će omogućiti njihovim korisnicima da uživaju u svim benefitima LTE-a na pametnim telefonima, prenosnim računarima i tabletima. Kako Ericsson vidi mobilnost i širokopojasni pristup kao stubove „Umreženog društva“, u kojem su svi povezani, ovo dugoročno partnerstvo predstavlja još jedan korak ka realizaciji te vizije.“

Tokom petogodišnjeg ugovora, Ericsson će obezbediti core mrežnu infrastrukturu, multi-standard radio stanice za 2G, 3G i 4G, kao i instalaciju odgovarajućih servisa koji će zameniti postojeću infrastrukturu. Ovom implementacijom Swisscom će dobiti GSM, WCDMA i LTE mobilnu mrežu. Glavna komponenta ove mreže biće Ericsson SGSN-MME node, koji podržava sve tri mreže. Početak implementacije očekuje se tokom januara 2012. godine dok će se kompletna modernizacija završiti do sredine 2014.

Leave a Reply