Telekomunikacije

Ericsson: ICT tehnologije – ključne za postizanje održivog razvoja

Širokopojasni pristup je ključni element u rešavanju globalnih izazova našeg vremena, kao što su siromaštvo, promena klime i ekonomska kriza. U 2010. godini obeležava se desetogodišnjica Ciljeva milenijumskog razvoja.

U sledećih 5 godina, ICT sektor će se stabilizovati u ulozi ključnog igrača u borbi protiv siromaštva i promene klime, kao i za ubrzanje ekonomskog oporavka, rekao je Hans Vestberg, Ericssonov predsednik i generalni direktor.

Kao voditelj konferencije pod nazivom “Stanje na planeti“, u organizaciji Earth Institutea,  koja je održana u New Yorku, Vestberg je istakao da su telekomunikacije jedinstvene jer imaju uticaj na sve Ciljeve milenijumskog razvoja.

Pristup mobilnim komunikacijama je kritična tačka za prekidanje lanca siromaštva u zemljama u razvoju. Pravi je to instrument koji može pomoći ljudima da se oslobode siromaštva i dostignu zadane Ciljeve milenijsumkog razvoja”, rekao je Vestberg. Taj je instrument ono što čini vrlo značajnu razliku u ljudskim životima. Danas imamo 4,6 milijardi mobilnih pretplata, a kroz pet godina taj će broj dostići sedam milijardi”, kaže Vestberg.

Isto tako, naglasio je važnost uspeha u dostizanju potencijala “potrebnog povećanja” a to će zahtevati predanost mnogih različitih sektora i međunarodnih organizacija.

Kad se radi o ulozi telekomunikacija u ubrzavanju ekonomskog oporavka, Vestberg se osvrnuo na činjenicu da kod vlada širom sveta raste svest u vezi važnosti ulaganja u infrastrukturu kao načina izlaska iz aktuelne finansijske krize pa mobilni operatori, koji su tradicionalno veliki ulagači u infrastrukturu, mogu odigrati značajnu ulogu u podržavanju vladinih nastojanja.

Vestberg je zaključio da “Ekonomski rast i zaštita životne okoline  ne moraju nužno biti suprotstavljeni. Baš nasuprot, investicije u širokopojasne mreže mogu pomoći u stimulisanju oba područja i dovesti do nove ere u zelenoj ekonomiji. Širokopojasne mreže će biti preduslov za 21. vek sa niskom emisijom štetnih gasova, a omogućiće usluge poput ‘pametnih energetskih mreža’ (smart grid), inteligentnog transporta, informatizacije u zdravstvu (e-health) što će sve imati veliki doprinos u smanjenju količine štetnih gasova”.

Globalna diskusija koja je ove godine vođena između New Yorka i četiri dodatna čvora (Beijing, Najrobi, Deli, i London) omogućena je primenom Ericssonovih TV rešenja. Što se tiče budućnosti, Ericssonova je vizija da će video veza biti moguća bilo kada i bilo gde te da će svako imati mogućnost učestvovanaj u globalnom razgovoru na temu stanja planeta, uz pokrivanje pripadajućeg dela troškova.

Leave a Reply