Telekomunikacije

Ericsson instalira LTE pametnu mrežu

LTE će biti integralni deo australijske vodeće pametne elektromreže zahvaljujući saradnji Ericssona i kompanije EnergyAustralia.

Ericsson će za najveću australijsku elektrodistributivnu kompaniju projektovati i integrisati bežičnu mrežu s opremom različitih proizvođača koja će omogućiti dvosmernu komunikaciju između kontrolnih uređaja, osnove sistema i domaćinstava. Ugovor podrazumeva da će Ericsson obezbediti opremu, softver i usluge, oslanjajući se na Ericsson Global LTE Competence Centre iz Melburna i obimno lokalno iskustvo u projektovanju, planiranju i integraciji mreža.

Telekomunikaciona mreža će biti instalirana na 150 lokacija u australijskoj državi Novi Južni Vels i prenosiće podatke između 12 hiljada instaliranih pametnih brojila, 3 hiljade prenosivih računara i 200 podstanica. EnergyAustralia će probati LTE platformu tokom 2011. godine s namerom da u potpunosti pređe na ovu tehnologiju.

LTE, nova generacija tehnologije za mobilne komunikacije, omogućava prenos ogromnih količina podataka na efikasan i jeftin način, optimizacijom upotrebe frekventnog opsega. Komunikacija između uređaja (M2M) menja sektor komunalnih usluga i omogućava pokretanje pametnih mreža za trenutni prenos informacija, što domaćinstvima daje bolju kontrolu nad upotrebom energije, troškovima i emisijom ugljenik-dioksida, a podstiče upotrebu obnovljivih izvora energije.

“Veliko nam je zadovoljstvo da sarađujemo s kompanijom EnergyAustralia na ovom izuzetno važnom projektu.” rekao je Sam Saba, generalni direktor kompanije Ericsson Australia/NZ.

“Ericsson proširuje svoje poslovanje sa kompanijama u sektoru komunalnih usluga kako bi se zadovoljila rastuća tražnja za telekomunikacionim uslugama i tehnologijom. Kao globalni lider u bežičnim tehnologijama sa iskustvom integracije rešenja različitih kompanija, Ericsson je odlično pozicioniran da ostvari saradnju s kompanijama u sektoru komunalnih usluga koje menjaju svoje elektrodistributivne mreže novim rešenjima i bežičnim širokopojasnim tehnologijama koje će doneti još veće brzine i kapacitet. Za vodeću italijansku vodovodnu kompaniju i drugog distributera električne energije, kompaniju Acea, obezbeđujemo napredno upravljanje brojilima u elektromreži. Rešenje obuhvata upravljanje uslugama, zaštitu prihoda i integraciju sistema. Za kompaniju Endesa, najveću špansku elektrodistribuciju upravljamo kompletnom telekomunikacionom mrežom.“ rekao je G-din Saba.

„Zamišljamo svet u kojem će do 2020. godine 50 milijardi uređaja biti povezano, a pametne mreže i pametna brojila biće u srcu razvoja M2M komunikacije”, dodao je G-din Saba.

Ericsson je svetski lider u oblasti telekomunikacionih tehnologija i usluga i predvodi širenje LTE tehnologije. Do danas je potpisao komercijalne LTE ugovore sa 8 velikih globalnih operatora, od čega su 3 u SAD, najbrže rastućem LTE tržištu. Ericsson podstiče upotrebu otvorenih standarda i ima najveći uticaj na objavljene LTE specifikacije, a očekuje da će imati 25 odsto suštinskih LTE patenata – najviše na tržištu!
Vlada Australije je nedavno odabrala kompaniju EnergyAustralia za Smart Grid, Smart City probni projekat prve potpuno integrisane komercijalne pametne elektromreže. Smart Home demostracija pokazuje prednosti najnovije tehnologije za korisnike, uključujući pametna brojila i inteligentnu infrastrukturu. Više detalja možete naći na adresi www.energyaustralia.com.au/smarthome.

One thought on “Ericsson instalira LTE pametnu mrežu

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Pod elektronskom komunikacijom obicno se podrazumeva prenos informacija izmedju dva bica pomocu zicnih, radiskih, optickih i drugih elektromagnetnih sistema. Medjutim, sasvim je moguce da covek komunicira sa masinom, masina sa covekom, ili masina sa masinom.

    Opterecenje elektroenergetskog izvora zavisi od mnogih promenljivih faktora. Medju ove spadaju promenjiva industriska potrosnja, nepredvidjeno ispadanje iz rada jednog dela sistema itd. Stoga elektricne centrale moraju neprekidno biti pod kontrolom dispecera koji izdaje naredbe. On to obavlja pogodno kodiranim signalima koje upucuje elektricnim centralama preko postojecih elektronskih komunikacionih linija, ili pak ranije preko visokofrekventnih sistema koristeci se samim dalekovodima.

    Sve ovo je ranije znao Norbert Viner i napisao u knjizi “Kibernetika i drustvo – Ljudska upotreba ljudskih bica” (1954). Tada nista nije znao o optickim sistemima, ali je znao o zicnim. telegrafskim i telefonskim sistemima, pa cak i o radio-sistemima. Medjutim, ovu poslednju vrstu, bezicnih, elektromagnetnih sistema nikad nije uzimao u obzir za prenos informacija od jedne do druge tacke, odnosno od dispecera do elektricnih centrala, jer je verovatno i tada znao za sve mane radio-sistema, odnosno osobine prostiranja radio-talasa. Znao je da radio-sisteme prvenstveno treba koristiti u mobilnim sistemima. Takodje, znao je i za mnoge druge masine, ali nikad ni jednu od njih nije kvalifikovao kao “pametna” masina.

    U svakom slucaju, ovaj tekst je aktuelan i kod nas, jer nam predstoji zamena klasicnih elektricnih brojila sa “pametnim” brojilima.

Leave a Reply