Telekomunikacije

Ericsson kupio kinesku kompaniju GDNT

Ericsson je 25. septembra potpisao ugovor kojim preuzima određeni udeo u Guangdong Nortel Telecommunication Equipment Company Ltd (GDNT). Ovo preuzimanje omogućilo je neprekinut razvoj CDMA i GSM tehnologija u Kini i unapređenje postojećih razvojnih i uslužnih kapaciteta u regionu.

Kupoprodajna cena je 50 miliona USD u gotovom novcu, uz predstojeće ispravke u bilansu stanja. Proces preuzimanja treba da bude zaokružen usklađivanjem sa lokalnom regulativom i ispunjenjem još nekolicine uslova.

GDNT je vodeća kineska kompanija u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje i važan je dobavljač Ericssona nakon preuzimanja CDMA i GSM poslova kompanije Nortel. GDNT je osnovan 1995. godine kao zajednički poduhvat Nortela, kanadske telekomunikacione kompanije, lokalnih kineskih korporacija i telekomunikacionih operatora. Ovo preuzimanje obuhvata razvojne i proizvodne kapacitete, kao i podršku i uslužni centar za klijente u Kini. Oko 1.100 zaposlenih, uključujući 550 razvojnih inženjera biće integrisani u Ericsson Grupu u narednih nekoliko meseci.

“Veoma smo zadovoljni što u najnoviju poslovnu jedinicu Ericssona uvodimo ovo ključno znanje i iskustvo.” izjavila je Rima Kureši (Rima Qureshi), direktorka sektora za CDMA i mobilne sisteme kompanije Ericsson. “Izgradili smo jaku osnovu preuzevši CDMA i GSM ljudske resurse kompanije Nortel. Preuzimanjem novih resursa možemo bolje kontrolisati naše poslovanje i osigurati neprekinut razvoj u CDMA i GSM segmentima.”

“Ovo preuzimanje na pravi način upotpunjuje naše postojeće razvojne, proizvodne i uslužne kapacitete u regionu” kaže Mac H Olson (Mats H Olsson), Predsednik Ericssona za područje Kine i Severoistočne Azije. “Ovo će nam bez sumnje omogućiti da uz bolju podršku opslužujemo jednu od najvećih GSM i CDMA baza korisnika na svetu.”

Očekuje se da će se preuzimanje pozitivno odraziti na profit Ericssona već tokom prve godine nakon preuzimanja.

Leave a Reply