Telekomunikacije

Ericsson objavio rezultate za 2010: odlučno ka cilju od 50 milijardi konekcija

Prodaja na nivou Grupe se u 2010. godini smanjila za 2 odsto na SEK 203,3 milijarde. Operativna margina, bez zajedničkih ulaganja i troškova restrukturiranja je 12 odsto. Neto profit je povećan 172 odsto na SEK 11,2 milijarde uglavnom usled poboljšanja u prihodima Sony Ericssona i smanjenih troškova restrukturiranja.

U prvoj polovini 2010. još uvek se mogao osetiti uticaj ekonomske krize u svetu, nakon čega je prodaja mobilnog broadbanda porasla, naročito u Severnoj Americi i Japanu, što je bilo pokrenuto povećanim prenosom podataka. U 2010. godini broj korisnika mobilnih mreža porastao za više od 60 odsto na oko 600 miliona. Predviđa se da će ovaj broj biti dupliran u toku ove godine.

Kako bi ostao u toku sa potrebama i trendovima potrošača, Ericsson svojim istraživanjima u okviru svoje ConsumerLab jedinice sprovodi više od 40,000 intervjua godišnje, koji predstavljaju kombinovana mišljenja i obrasce ponašanja više od milijarde ljudi. Ova istraživanja Ericsson čini dostupnim i svojim klijentima.


Januar – Mart 2010. 
Demonstriran svetski rekord: 84 Mbps HSPA  TeliaSonera pokrenula 4G/LTE u Norveškoj i Švedskoj, sa Ericsson kor mrežom RBS 6000. Još tri klijenta su pokrenula LTE.  Svetski rekord: 1 Gbps za LTE, uživo demonstracija Ericsson uživo demonstrira najbržu prvu high-speed microwave radio konekciju sa prenosnim kapacitetom od 2,5 Gbps.

April – Jun 2010.  Ericsson povećava prisustvo u Koreji preuzimajući udeo Nortela u zajedničkom ulaganju LG-Nortel.   Prvi ugovor o upravljanju u Kanadi: 3G mreža kompanije „Mobilicity“.  „Indosat“ iz Indonezije priprema lansiranje 4G mreže pokrenuvši najbržu mrežu u Aziji od 42 Mbps.  Ericsson izabran da vodi operativni centar kompanije „Telefonica“ u Sao Paolu.  Ericsson omogućio prvi u industriji 3D mrežu za „ESPN 3D“ sportsku televiziju, za 3D i HD emitovanja.

Juli – Septembar 2010.  Prenos podataka mobilnim mrežama raste desetostruko brže nego prenos glasom  „China Mobile“ izabrala Ericsson za partnera u upravljanju uslugama  „MetroPCS“ lansira prvu 4G/LTE mrežu u SAD-u i sa Ericssonom kao primarnim dobavljačem  Ericsson dobija najveći fiber-to-the-home ugovor u Indiji  „EMOBILE“ unpaređuje svoju HSPA mrežu sa HSPA Evolution tehnologijom – najbrža mreža u Japanu sa vršnom brzinom od 42 Mbps.

Oktobar – Decembar 2010.  „TeliaSonera“ obnavlja i proširuje ugovor o upravljanju uslugama sa Ericssonom uključujući rad na terenu u 29 zemalja.  Hans Vestberg, predsednik Ericssona, učestvovao na COP 16 u Meksiku teleprezensom i naglasio značaj ICT sektora u borbi protiv klimatskih promena.  Ericsson izabran za ključnog provajdera opreme i usluga za Sprint mrežu obezbeđujući radio pristup, kor i IP/Microwave backhaul.  Ericsson dobija ugovor o upravljanju uslugama sa „China Unicom“  „Verizon Wireless“ pokreće najveću LTE mrežu na svetu sa Ericssonom kao primarnim vendorom    „3 Italia“ izabrala Ericsson za konsolidaciju i modernizaciju data centr

Leave a Reply