Telekomunikacije

Ericsson planira da izgradi i upravlja savremenom gradskom mrežom, koja je bazirana na optičkim kablovima

Ericsson je potpisao ugovor o daljem unapređenju i upravljanju gradskom mrežom bez operatora u švedskom gradu Hudiksvalu. Ovo je prvi projekat u kom Ericsson i proširuje i upravlja gradskom mrežom. Zahvaljujući postojećem optičkom sistemu, Hudiksval je postao centar globalnih istraživanja i naučnih studija.

Gradska mreža je osnova inovativnog komunikacijskog okruženja koje Hudiksval gradi u cilju unapređenja ekonomskog rasta. Širokopojasno rešenje otvorene mreže omogućava stanovništvu da odabere usluge internet provajdera po sopstvenom izboru. Stanovnici tog grada će biti u mogućnosti da izaberu specijalizovane širokopojasne usluge velike brzine, kao što su IPTV visoke definicije i video na zahtev.

’’Saradnja sa Ericssonom nam omogućava da nastavimo sa širenjem optičke mreže i ovaj projekat predstavlja veliku investiciju za grad Hudiksval. Dugoročna saradnja će takođe pospešiti razvoj specijalizovanih visokoškolskih programa i istraživanje i razvoj na polju optike i dodatno unaprediti naše napore u ovoj oblasti’’, kaže Sven-Ake Toresen, gradonačelnik Hudiksvala.

’’Ericsson odlazi korak dalje u obezbeđivanju gradske mreže sledeće generacije za konkurentna rešenja IT infrastrukture za otvorene mreže. Otvorene mreže omogućuju opštinama i njihovim stanovnicima veću uštedu i najviši nivo usluga. Ponosni smo što smo izabrani da budemo partneri Hudiksvala’’, kaže Mikael Bakstrom, predsednik Ericssona za Nordijski i Baltički region.

Ericsson će do 2016. godine upravljati mrežom za operatora mreže sa otvorenim pristupom Zitius. Na osnovu potpisanog ugovora, Ericsson će obezbediti i instalirati EDA 1200 priključke za fiber pristup i metro agregaciju, SmartEdge Multi-Service Edge rutere i osnovne mrežne proizvode. Od ovog meseca, Ericsson će početi da uvodi fiber konekcije u domaćinstva.

Leave a Reply