Telekomunikacije

Ericsson zaključio prve licencne ugovore iz područja LTE tehnologije

Swedish pride and joy.Ericsson je, kao vodeći pokretač u području LTE tehnologije, potpisao licencne ugovore vezane uz ključne LTE patente.

Ericsson poseduje najsnažniji portfelj LTE patenata u industriji i na ovaj način preuzima vođstvo u daljnjem širenju LTE tehnologije sa ciljem razvoja tržišta. Ovo je nadogradnja aktuelnog korporacijskog globalnog programa licenciranja za GSM/WCDMA tehnologije iz kojeg je do sada nastalo preko 80 ugovora, uz značajan prihod.

Na temeljima opsežnih iskustava u području GSM i WCDMA tehnologije, Ericsson pokreće razvoj nove generacije mobilne tehnologije – 4G/LTE i to još od OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) istraživanja u ranim devedesetim godinama prošlog veka. Danas Ericsson poseduje znatan broj standardizovanih patenata ključnih za razvoj 4G/LTE proizvoda.

U skladu sa time, licencni aranžmani će se sklapati u skladu sa Ericssonovim proporcionalnim udelom standardnih prava intelektualnog vlasništva, koja se odnose na odgovarajuće kategorije proizvoda. Ericsson takođe, poštuje gransku praksu na način da osigurava maksimalnu kumulativnu stopu primenjivu na tehnologiju LTE kod koje se ne prelazi jednocifrena stopa. To se postiže kroz bilateralne pregovore koji se vode u dobroj veri.

Kasim Alfalahi, potpredsednik zadužen za licenciranje prava intelektualnog vlasništva i patentni portfelj u Ericssonu kaže: “Ovo je važna potvrda našeg liderstva u LTE segmentu. Moramo održavati ravnotežu između stvaranja novih vrednosti za naše kupce i fer povratka značajnih Ericssonovih ulaganja u istraživanje i razvoj u situaciji kada i druge strane mogu na temelju naših inovacija profitirati”.

Leave a Reply