nokia-limia
Telekomunikacije

Formirana Radna grupa za telekomunikacije u pregovorima sa Prištinom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je danas formirana Radna grupa za oblast telekomunikacija u tehničkim pregovorima sa Prištinom koji se vode u Briselu.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug naveo da radnu grupu sačinjavaju predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija, Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) i Telekoma Srbija, sa ciljem da se usaglasi ono što je dogovoreno i šta će biti ponuda naše strane.

On je istakao da će se angažovati i eksperti iz pojedinih oblasti koje su važne za tok tih pregovora.

Sasvim sigurno smo spremni da uđemo u te razgovore, štiteći državne interese, i sa druge strane da, vodeći pregovore, dođemo do održivih rešenja, napomenuo je Ljajić.

Potpredsednik Vlade je saopštio da će u toj grupi biti više predstavnika iz Telekoma Srbija i Ratela, da će njen predsednik biti državni sekretar u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija, kao i da će se angažovati stručnjaci posebno iz oblasti međunarodnog prava.

Ljajić je naveo da su naši pregovarači u dosadašnjim pregovorima istakli da je Srbija članica Međunarodne unije za telekomunikacije, da samo države članice UN mogu da dobiju pozivne brojeve i da svi razgovori oko toga moraju da se vode sa Srbijom.

Insistiranje Prištine da dobije albanski pozivni broj ili poseban pozivni broj bez dogovora sa Srbijom je nemoguće, istakao je Ljajić.

On je naglasio da su do sada bile dve runde tehničkih pregovora kada je reč o telekomunikacijama, uz napomenu da su političke pozicije prilično udaljene, kao i da je vrlo malo dodirnih tačaka između dve strane.

Takođe, Ljajić je naveo da su definisane četiri teme o kojima će se dalje voditi razgovori – pitanje pozivnog broja, problem mobilne telefonije, status fiksne telefonije i problemi vezani za radio frekvencije.

Prema njegovim rečima, Priština je pokušala da uvrsti još jednu temu koja se tiče poštanskih usluga između Srbije i južne pokrajine, ali da to nije bio predmet razgovora koji je kandidovala EU.

One thought on “Formirana Radna grupa za telekomunikacije u pregovorima sa Prištinom

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ne treba zaboraviti da su “уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима” (Preambula Ustava Republike Srbije).

Leave a Reply