hiawei
Telekomunikacije

Huawei modernizuje JP Železnice Srbije

JP Železnice Srbije i kineska kompanija Huawei potpisaće danas okvirni sporazum za modernizaciju Integrisanog Sistema Telekomunikacija, radi unapređenja informacionog i telekomunikacionog sistema srpskih železnica.

Ovim sporazumom Železnice Srbije pokazuju nameru da modernizuju i unaprede sigurnost železničkih telekomunikacionih sistema za upravljanje i nadzor, kao i stanične telekomunikacione sisteme, u skladu sa najvišim međunarodnom standardima, saopšteno je iz ovog preduzeća.

hiawei

Procenjena ukupna vrednost investicije za kompletnu modernizaciju telekomunikacija srpskih železnica, koja će biti realizovana u nekoliko faza, iznosi oko 200 miliona evra. Iz Železnica Srbije kažu da je realizacija posla moguća već tokom ove i naredne godine.

Samo za prvu fazu projekta, koja obuhvata radove na izgradnji pasivne optičke infrastrukture i aktivnu mrežnu opremu, sa uvođenjem GSM-R rešenja na pilot deonici, procenjena vrednost investicije je oko 40 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Osnov za pregovore, koji traju već de godine, predsatvlja sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji su avgusta 2009. godine u Pekingu potpisali Vlade Srbije i Kine. Kineska Vlada je donela odluku da omogući finansiranje projekata koje izvode kompanije iz ove zemlje u jugoistočnoj Evropi, kroz povoljne i privilegovane bankarske kredite.

Železnice Srbije i Huawei su 2011. godine potpisali Memorandum o razumevanju, a proše godine je potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji na ovom projektu.

Okvirnim sporazumom za modernizaciju Integrisanog Sistema Telekomunikacija uređuju se odnosi između Železnica Srbije i kompanije Huawei u pogledu zaključenja komercijalnih ugovora za svaku pojedinačnu fazu projekta, kao i njegovo finansiranje, navode iz Železnice. U ime srpskih železnica ugovor će potpisati generalni direktor ovog preduzeća, Dragoljub Simonović.

Leave a Reply