Telekomunikacije

Huawei u 2011. ostvario profit od 1,8 milijardi dolara

Huawei, vodeći provajder u pružanju rešenja iz oblasti informacione i komunikacione tehnologije (ICT) je danas objavio finansijske rezultate poslovanja za 2011. godinu, evidentirane prihode od prodaje od 203.9 milijardi kineskih juana i porast od 11.7% u protekloj godini. Huawei je takođe prijavio neto profit od 11.6 milijardi kineskih juana. Pomenuti rezultati su bili u skladu sa poslovnim očekivanjima Huawei kompanije.

Huawei E5

Poslovni učinak Huawei kompanije u 2011. godini je obeležio impresivan rast ostvaren u sektoru za potrošače i preduzeća (Consumer and Enterprise business groups). Huawei je zabeležio prihod od prodaje od 44.6 milijardi kineskih juana u sektoru potrošača što je povećanje od 44.3% u odnosu na 2010. Naročito je sektor za preduzeća ostvario snažan rast u segmentu smart uređaja sa isporučenih približno 150 miliona jedinica. Sektor Huawei kompanije za preduzeća je povećao prihod od prodaje za 57.1% ostvarivši 9.2 milijarde kineskih juana u prvoj godini rada u jednoj od osnovnih ciljnih grupa Huawei kompanije.

Huawei nastavlja da raste i konsoliduje globalno prisustvo na tržištu u 2011. godini, uz prihod od prodaje od 65.57 milijardi kineskih juana, od toga do 5.5% na domaćem tržištu; i zabeležio je prihod od prodaje od 138.4 milijardi kineskih juana, povećanje od 14.9% na prekomorskim tržištima.

“U 2011. godini Huawei je uvećao investiranje u potrošačkom i segmentu preduzeća i ostvario snažan rast iskoristivši povoljan poslovni momenat ostvaren uspešnom transformacijom kompanije u provajdera end-to-end ICT rešenja,” rekao je gospodin Ken Hu, izvršni direktor Huawei. “Strateški smo ulagali, ojačali smo naše R&D sposobnosti uz globalno angažovanje resursa i primenili smo oblik struktuiranja preduzeća koji se oslanja na poslovne modele koji postavljaju Huawei u siguran položaj za dalji održivi razvoj.”

Huawei je povećao investiranje u R&D sektor na 23.7 milijardi kineskih juana što predstavlja godišnje povećanje od 34.2%. Velika posvećenost inovacijama koje čine 11.6% ukupnog godišnjeg prihoda od prodaje je noseći stub poslovne strategije Huawei kompanije koja sagledava pozicioniranje kompanije u oblastima visokog i industrijskog rast kao oslonac za dalji nastavak uspešnog poslovanja.

Zagledana u budućnost Huawei kompanija će iskoristiti usredsređenost na poslovanje i vizionarstvo upravljačke strukture u ostvarivanje mogućnosti ICT konvergencije. Kompanija će takođe povećati investiranje u objedinjenu (cloud-pipe-device) strategiju uredjaja kako bi ispunila obećanje o usklađivanju operatera, preduzeća i potrošaća sa ogromnim mogućnostima povezanog sveta.

Reviziju sveukupnih godišnjih rezultata Huawei kompanije je obavila nezavisna međunarodna revizorska kuća KPMG i navedeni su u godišnjem izveštaju kompanije za 2011. godinu. Izveštaj je dostupan na internet stranici [http://www.huawei.com/en/annualreport2011].

Leave a Reply