saobracaj
Telekomunikacije

Inteligentni-transpotni-sistemi-(ITS)-spašavaju život

JP Emisiona tehnika i veze, obeležilo je 17.maja svetski dan telekomunikacija i informacionog društva. Ovogodišnja tema bila je „informacione tehnologije i poboljšanje bezbednosti na putevima“.

Na početku skupa na komplesu tornja na Avali, u video poruci generalni sekretar UN Ban ki- Mun ukazao je na podatak, da na putevima svake godine u svetu pogine oko 1,3 miliona ljudi, a više miliona je povređeno ili trajno onesposobljeno, što predstavlja veliko ekonomsko opterećenje i za porodice i za svaku zemlju.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Hamdun Ture, takođe u video poruci, istakao je važnost „handsfree“ komunikacija koja znači manje nezgoda, jer sadašnjim učesnicima pažnju odvlači pisanje SMS poruka i aktivnosti na društvenim mrežama tokom vožnje.

saobracaj

Pažnju na ovu važnu temu, skrenuli su predstavnici Ministarstva saobraćaja, MUP-a Srbije i Agencije za bezbednost saobraćaja. Demir Hadžić, načelinik Odeljenja za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu saobraćaja, govorio je o značaju primene ITS, koji mogu da doprinesu poboljšanju uslova u saobraćaju, kvalitetnijim uslugama u javnom prevozu, smanjenju troškova transporta, a do 2017.može globalno da smanji broj nezgoda za 15%, smrtnih slučajeva za polovinu i vreme putovanja za 25%. Uskoro se, kako je najavio gosp. Hadžić, očekuje postavljanje telekomunikacione infrastruture na deonici Beograd- Niš.

Predstavnik Agencije za bezbednost saobraćaja Đorđe Vranješ, kazao je da se uvođenjem inteligentnih transportnih sistema (ITS) na nivou EU može smanjiti zagušenje puteva 5 -15%, emisija ugljen monoksida 10-20%.

Domaćini skupa iz JP ETV, koje je član Sektora za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije: Dragana Ćurčić- pomoćnik direktora za komercijalne poslove, poslove razvoja i marketing i Momčilo Simić- savetnik za međunarodne odnose, uz dobrodošlicu osvrnuli su se na istorijske činjenice i značaj ITU u svetu i kod nas.

Leave a Reply