Telekomunikacije

Javnost će imati uvid u trošenje sredstava od prodaje “Telekoma Srbija”

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da u Vladi postoji konsenzus da sredstva od prodaje „Telekoma Srbije“ budu na posebnom računu sa kojeg će se finansirati kapitalne investicije i davati različiti podsticaji privredi.

Dinkić je u izjavi za novinare nakon otvaranja sajma zapošljavanja mladih „Najbolji kadrovi za najbolje poslodavce“ naglasio da će javnost moći tačno da zna za koje se projekte i kojom dinamikom troši novac od prodaje “Telekoma Srbija”.

On je ukazao na to da ta sredstva neće moći da se troše za tekuće rashode, već isključivo za kapitalne.

Prema njegovim rečima, sredstva će se pre svega koristiti za izgradnju autoputeva u centralnoj i zapadnoj Srbiji kako bi se olakšao dolazak investitorima, koji se sada uglavnom lociraju uz Koridor 10, s obzirom na to da su im potrebne dobre komunikacije.

Pre svega moraće da se gradi jedan regionalni autoput od Pojata do Preljine, zatim od Beograda do Čačka, ka Sandžaku i Boljarima, kao i put u zapadnoj Srbiji od Rume do Loznice, precizirao je potpredsednik Vlade.

Predviđeno je i da deo novca bude usmeren za izgradnju puta koji će povezati Paraćin sa Zaječarom i granicom sa Bugarskom jer bez te putne infrastrukture nije moguć ravnomeran regionalni razvoj, naglasio je Dinkić.

Približno sto miliona evra, kako je naveo, biće upotrebljeno za dokapitalizaciju najveće domaće poslovne banke – Komercijalne banke, kako bi država zadržala većinski paket akcija u toj banci.

Potpredsednik Vlade je rekao da besplatne akcije “Telekoma” građani mogu da očekuju tek nakon prodaje tog preduzeća.

Razgovaraće sa privatizacionim savetnikom i verovatno ćemo ih podeliti tek nakon obavljene transakcije kako bi građani mogli da dobiju onu cenu koju dobije i država i kako ne bi bilo spekulacija pre obavljene privatizacije, napomenuo je Dinkić.

Leave a Reply